Гардијан: Еулекс је скуп и неспособан

ЛОНДОН – Очекивања да ће мисија Еулекс на Космету показати да је успијешна заједничка спољна политика Европске уније могућа била су претјерана, јер је ЕУ увек била подељена по питању јужне српске покрајине, оцијенио је британски лист „Гардијан”. Лист наводи и да ова, иначе прескупа мисија, у најскорије вријеме треба да буде реформисана, јер тренутно […]

недеља, април 10, 2011 / 11:58

ЛОНДОН – Очекивања да ће мисија Еулекс на Космету показати да је успијешна заједничка спољна политика Европске уније могућа била су претјерана, јер је ЕУ увек била подељена по питању јужне српске покрајине, оцијенио је британски лист „Гардијан”.

Лист наводи и да ова, иначе прескупа мисија, у најскорије вријеме треба да буде реформисана, јер тренутно представља „блистав симбол неспособности”.

„Као највећа цивилна мисија ЕУ, Еулекс је требало да докаже да је успијешна заједничка спољна политика Уније могућа. То је било претјерано очекивање, јер је ЕУ увијек била подијељена по питању Косова – пет њених чланица нису признале спорну "косовску независност", па је мисија постала замјена за заједничку политику”, наводи „Гардијан”.

Британски лист истиче и да је мисија прескупа, јер иако даје само по једног полицајца, судију и тужиоца на 1.000 становника Космета и дјелујући на тако малој површини, годишње кошта око 100 милиона евра.

„Гардијан” оцјењује и да се мисија ЕУ до сада показала као неспособна, јер умјесто да побољша владавину права на Космету и политичку стабилност на Балкану, за три године није постигла скоро ништа, осим што је покренуто неколико већих истрага.

Као један од примера неспособности Еулекса, „Гардијан” наводи извјештај известиоца Савјета Европе Дика Мартија у којем је Хашим Тачи оптужен за трговину људским органима и друге злочине током сукоба на Космету – после којег је Еулекс „обузела паника”, док званичници мисије тврде да о овоме нису знали ништа.

„Тек под притиском Брисела, Мартија и свјетских медија, Еулекс је најавио опширну истрагу о том питању”, закључује британски лист. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *