Галијашевић: Абу Хамза не смије из земље!

Експерт за антитероризам Џевад Галијашевић упозорио је да ни у ком случају не би требало дозволити депортацију неформалног вође муџахедина у БиХ Имада ал Хусина, познатијег као Абу Хамза, у Хрватску, јер би тиме овај Сиријац био амнестиран од ратних злочина у које је умијешан. "Осим што је учествовао у злочинима, он је и потенцијални […]

недеља, март 20, 2011 / 14:24

Експерт за антитероризам Џевад Галијашевић упозорио је да ни у ком случају не би требало дозволити депортацију неформалног вође муџахедина у БиХ Имада ал Хусина, познатијег као Абу Хамза, у Хрватску, јер би тиме овај Сиријац био амнестиран од ратних злочина у које је умијешан.

"Осим што је учествовао у злочинима, он је и потенцијални свједок за друге случајеве и не треба га депортовати све док не буде процесуиран и осуђен", истакао је Галијашевић, додавши да његова депортација у Хрватску одговара и неким бошњачким структурама које не желе да он проговори о злочинима одреда "Ел Муџахид".

Оцјенивши да "случај" Абу Хамзе све више подсјећа на сапуницу која је могућа само у БиХ, Галијашевић је подсјетио да је хашка пресуда бившем команданту такозване Армије БиХ Расиму Делићу потврдила да су муџахедини починили стравичне злочине, а да је Абу Хамза био један од команданата њиховог одреда.

"Није њему уопште лоше у Лукавици, гдје има класичан хотелски смештај и зато је јасно да су протести у Сарајеву 12. марта били усмјерени против нечега сасвим другог. Не би ме изненадило да му се у Хрватској нађе одговарајући смјештај, гдје ће живјети сасвим нормално са својом породицом, а онда ће у БиХ долазити као туриста", рекао је Галијашевић за "Прес".

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић потврдио је Срни да ова институција води истрагу о злочинима које су током протеклог рата у БиХ починили припадници јединице "Ел муџахид", али да већина лица афро-азијског поријекла која су, како каже, интересантна Тужилаштву нису доступна, јер су напустила БиХ још 1995. године.

"Прес" пише да ће неформални вођа муџахедина у БиХ Абу Хамза, који већ двије године борави у Имиграционом центру БиХ у Лукавици, бити протјеран у Хрватску чим његов случај добије коначан епилог пред Судом за људска права у Стразбуру.

 

Извор "Преса" близак Служби за послове са странцима БиХ каже да за такву одлуку постоји чврсто упориште у чињеници да је Абу Хамза у БиХ за вријеме рата дошао управо из Хрватске и, према важећим прописима, особа која се протјерује из БиХ може да заврши само у земљи поријекла или у држави из које је ушла у БиХ.

Према доступним информацијама, Абу Хамзи не пада на памет да се враћа у родну Сирију гдје га, како је и сам признао прије неколико година, чека судски процес и вјероватно затвор."Абу Хамза је био проблем БиХ док је био на слободи, али ништа мање проблематичан није био ни током протекле двије године. С обзиром на то да су његови сустанари у Имиграционом центру углавном афроазијског порекла, он им је постао нека врста вође којег слијепо слушају. Било је ту ситних покушаја да се организују побуне, штрајковао је глађу, али оправдано се сумња да је и недавни скуп вехабија у Сарајеву, који су протестовали због наводних лоших услова у Имиграционом центру, управо његово масло", каже исти извор.

Према његовим ријечима, у безбједносним круговима се још испитује његова улога у организацији протеста одржаних 12. марта у Сарајеву. Он истиче да структура људи која се прошле суботе обрела у Сарајеву наводи на закључак да Абу Хамза стоји иза свега, односно да широм Федерације БиХ има присталице које га слијепо слушају.

"Никоме не треба даља радикализација ситуације и зато се жељно ишчекује одлука Европског суда за људска права у Стразбуру која би омогућила његову депортацију. Вјероватно бисмо тада имали нове протесте, али можда и нова хапшења особа које су пријетња по безбедјност", каже извор листа који није могао да открије више детаља о Абу Хамзиној могућој депортацији у Хрватску.

Случај Абу Хамзе тренутно разматра Европски суд за људска права у Стразбуру, гдје је овај бивши припадник одреда "Ел Муџахид" тужио БиХ, јер му је одузето држављанство и донијета одлука о протјеривању.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *