Гадафи повратио Мисурату

Тенковима и јаком артиљеријском ватром снаге лојалне либијском предсједнику натјерале побуњенике да се повуку из Мисурате,јавља Ројтерс. Снаге Моамера Гадафија и побуњеници воде жестоке борбе за контролу над источним градом Брегом. Двије стране су се сукобиле између Бреге и Аџдабије, након што су побуњеници отпочели повлачење дуж сјеверноисточне обале Либије, послије Гадафијеве офанзиве. Агенција Франс […]

субота, април 2, 2011 / 13:00

Тенковима и јаком артиљеријском ватром снаге лојалне либијском предсједнику натјерале побуњенике да се повуку из Мисурате,јавља Ројтерс.

Снаге Моамера Гадафија и побуњеници воде жестоке борбе за контролу над источним градом Брегом. Двије стране су се сукобиле између Бреге и Аџдабије, након што су побуњеници отпочели повлачење дуж сјеверноисточне обале Либије, послије Гадафијеве офанзиве.

Агенција Франс прес јавља да су се јутрос борбе водиле на свега 40 километара од Аџдабије, упоришта побуњеника.

Лоше вријеме и све већа забринутост због броја цивилних жртава оптеретили су операције НАТО-а у Либији првог дана од преузимања команде над кампањом против либијског лидера Моамера Гадафија, рекли су званичници Алијансе.

Један високи званичник Ватикана који се налази у либијској престоници рекао је, позивајући се на поуздане изворе, да је јуче у Триполију погинуло 40 цивила, док је телевизија Би-Би-Си, позивајући се на једног либијског доктора, јавила да је у ваздушном удару коалиционих снага недалеко од града Брега убијено седам цивила.

Приколица са муницијом експлодирала је између двије куће, на 15 километара од Бреге. Жртве су већином млади људи, између 12 и 20 година старости. Љекар је, такође, рекао да породице настрадалих и даље подржавају интервенцију западне коалиције, упркос трагедији која се догодила.

НАТО, за сада, ове податке није могао да потврди.

Пуцњава се чула јутрос у центру Триполија, који контролише либијски вођа. Према ријечима свједока, трајала је око 20 минута, али остаје нејасно шта се тачно догодило. Свједоци наводе и да су улице у центру биле прекривене локвама крви.
У међувремену, из војне интервенције у Либији повлачење је најавио САД, у, како су амерички званичници рекли, неповољном тренутку, с обзиром на успјехе Гадафијевих трупа.

Амерички секретар за одбрану Роберт Гејтс и шеф америчког генералштаба Мајк Мулен изјавили су да ће војно учешће САД у Либији бити завршено данас.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *