Фукушима: Језгро злогласног реактора 3 напукло?

Јапански званичници за нуклеарну безбједност сумњају да је језгро реактора три у нуклеарној централи „Фукушима“ можда напукло, што је повећало опасност по околину од много озбиљнијих нивоа радијације него до сада. Портпарол Агенције за нуклеарну безбједност Хидеико Нишијама рекао је да је нешто у реактору три можда оштећено. "Наши подаци наговјештавају да је тај реактор […]

петак, март 25, 2011 / 15:35

Јапански званичници за нуклеарну безбједност сумњају да је језгро реактора три у нуклеарној централи „Фукушима“ можда напукло, што је повећало опасност по околину од много озбиљнијих нивоа радијације него до сада.

Портпарол Агенције за нуклеарну безбједност Хидеико Нишијама рекао је да је нешто у реактору три можда оштећено.

"Наши подаци наговјештавају да је тај реактор задржао неке функције", додао је Нишијама и указао да то имплицира да је можда дошло до оштећења у језгру реактора, али да је оно ограничено.

Јапански званичници сматрају да је могуће да су оштећене пумпе или базени са искоришћеним нуклеарним горивом, и да је то проузроковало проблеме у реактору.

Иначе, двојица Јапанаца са озбиљним нивоом радијације смјештена су у болницу у Кини, након што су допутовала комерцијалним летом из Токија. Кинеске власти за карантин саопштиле су да код њих ниво радијације озбиљно премашује границу.

Двојица озрачених живе 200 до 350 километара од оштећене нуклеарне централе "Фукушима", каже се у саопштењу.

Њихова одјећа и пртљаг такође су изоловани, а стручњаци вјерују да они нису представљали никакву опасност по друге путнике.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) навела је да је 17 радника у "Фукушими" било изложено дози радијације од преко 100 милисиверта.

Тројица радника која су јуче била изложена зрачењу наредна четири дана биће надгледана у болници. Они су радили по уговору на постављању каблова у турбинама зграде реактора три, а код њих двоје установљена је радиоактивност на ногама.

ИАЕА наводи да су радници игнорисали своје дозиметре, вјерујући да показују погрешне податке, и наставили да раде, док су њихове ноге биле у контаминираној води.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *