Фукушима ће бити затворена

ТОКИО – Нуклеарни комплекс Фукушима, на сјевероистоку Јапана, који је тешко оштећен у разорном земљотресу 11. марта, више не може да ради и највјероватније ће бити затворен, будући да је изазвао велике проблеме, изјавио је данас главни секретар јапанске владе Јукио Едано. Он је рекао да влада мора да слиједи формалну процедуру и да не […]

недеља, март 20, 2011 / 18:20

ТОКИО – Нуклеарни комплекс Фукушима, на сјевероистоку Јапана, који је тешко оштећен у разорном земљотресу 11. марта, више не може да ради и највјероватније ће бити затворен, будући да је изазвао велике проблеме, изјавио је данас главни секретар јапанске владе Јукио Едано.

Он је рекао да влада мора да слиједи формалну процедуру и да не може давати изјаве о судбини нуклеарке, али да је одговор на питање да ли Фукушима може поново да ради јасан ако се објективно сагледа ситуација.

„Пошто сам управо изнио своје објективно мишљење, претпостављам да схватате шта то значи”, казао је Едано на конференцији за новинаре, пренијела је агенција Кјодо.

Ово је први пут да је владин званичник поменуо могућност затварања нуклеарке када буде успостављена контрола над њеним прегријаним реакторима.

Проблеми у нуклеарном комплеску почели су када су послије земљотреса, јачине 9 степени Рихтерове скале, усљед нестанка струје, престали да раде системи за хлађење укупно шест реактора колико их има у Фукушими.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *