Фудбалер на тржишту: Oткуд Фалкао у Монаку?

Колумбијски нападан Радамел Фалкао прешао је у фудбалски клуб Монако, који се такмичи у француској првој лиги. Трансфер је коштао 60 милиона евра, а Фалкао ће примати више од 10 милиона евра. Постоји и клаузула у уговору по којој може напустити клуб након једне сезоне, али за сличну суму за коју је и дошао у […]

субота, јун 1, 2013 / 17:07

Колумбијски нападан Радамел Фалкао прешао је у фудбалски клуб Монако, који се такмичи у француској првој лиги.

Трансфер је коштао 60 милиона евра, а Фалкао ће примати више од 10 милиона евра. Постоји и клаузула у уговору по којој може напустити клуб након једне сезоне, али за сличну суму за коју је и дошао у Монако.

“Поносни смо што смо осигурали услуге једног од најбољих играча на свијету, и увјерени смо да ћемо с њим у тим повратити статус какав и заслужујемо“, изјавио је Дмити Рибовљев, богати власник Монака, захваљујући којем је овај клуб кренуо да троши паре и купује скупље играче.

Радамел Фалкао је у петак ставио потпис на уговор са Монаком и тако озваничио оно што је било извјесно већ данима.

Наравно, реакција већине љубитеља фудбала је била да је Колумбијац прешао у кнежевину искључиво због жеље са новцем, али постоји основана сумња да он у редове француског прволигаша није прешао својом вољом.

Оно што је специфично везано за Фалкаа је то да он ни у једном тренутку није био у потпуном власништву клубова за које је играо. Тако је било у Порту, и тако је било у Атлетико Мадриду. Дио његовог уговора је увијек држала инвестициона група “Дојен спортс”, која је, по већини извора, имала око 55% права на његов уговор.

До сарадње између “Дојен спортса” и Фалкаа је дошло у вријеме док је нападач још био тинејџер у Колумбији – представник ове групе му је пришао након тренинга и понудио му сарадњу са њима, а Фалкао је заузврат добио врхунско представљање потенцијалним клубовима у Европи. Ситуација је таква да ни Порто ни Атлетико никада нису плаћали цјелокупну Фалкаову плату, већ је више од половине његових примања плаћао “Дојен спортс”, и процјене су да су у току цјелокупне Фалкаове каријере на њему прије трансфера у Монако изгубили око 15 милиона евра.

Пошто је Фалкао у најбољим играчким годинама, људи из “Дојен спортса” су одлучили да коначно зараде на свом играчу. С обзиром на то да је тек нешто више од половина новца од трансфера ишло њима, било је потребно да Фалкао оде за више од 50 милиона евра како би они остварили значајну зараду на њему.

Заинтересовани су били Манчестер Јунајтед и Челси, али та два клуба нису могла да заобиђу енглеске законе, који не дозвољавају директну куповину играча који су дијелом у власништву спортских агенција – ово правило је донесено након фијаска везаних за преласке Хавијера Маскерана и Карлоса Тевеза у Вест Хем 2006. године.

Поред Јунајтеда и Челсија, једини клубови који су могли да приуште Фалкаа су били Реал Мадрид, Манчестер Сити, ПСЖ и Монако. Мадриђани су били заинтересовани, али Атлетико није желио да њима прода Колумбијца, док Сити и ПСЖ нису показали никакво интересовање, тако да је на крају Монако остао као једино Фалкаово могуће одредиште.

Више шпанских новинара тврди да Фалкао заиста није желио да пређе у Монако, али да једноставно није имао избора, и горе изнесена анализа говори у прилог њиховим тврдњама.

Ипак, пуну истину о његовом преласку у кнежевину можемо сазнати једино уколико Фалкао по завршетку каријере одлучи да објави биографију, а горе наведене чињенице сугеришу да би се до тада требало уздржати од осуђивања сјајног нападача.

Онима који и даље са жаром прате фудбал, а сасвим им је јасно како данашње фудбалско тржиште функциониште, остаје да жале што сјајни нападач није прешао у неки клуб који има “јаче име и традицију“.

Фалкао ће вјероватно наставити забијати, али, ко су ти навијачи на трибинама стадиона у кнежевини богаташа, који ће се тим головима онако искрено радовати?

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *