Фронталова анкета: 2011. – година у којој су сви гледали тенис

На нашу питање о особама које су у позитивном и негативном смислу обиљежиле 2011. годину, одговарају људи из свијета, културе, спорта, медија, политике. Све домаће снаге, наравно. Те људе смо бирали без неког посебног критеријума. Осим што нам је жеља да афирмишемо своје, као и увијек, ту су и свима познати сарадници редакције, политичара нема […]

субота, децембар 31, 2011 / 14:30

На нашу питање о особама које су у позитивном и негативном смислу обиљежиле 2011. годину, одговарају људи из свијета, културе, спорта, медија, политике. Све домаће снаге, наравно.

Те људе смо бирали без неког посебног критеријума. Осим што нам је жеља да афирмишемо своје, као и увијек, ту су и свима познати сарадници редакције, политичара нема много. Као што пише у наслову, Новак Ђоковић је особа на коју сви помисле када питате за позитиван утисак из 2011. године, а то је показала и ова наша анкета.

Свака година се више памти по догађајима. Одоговоре на то питање, као и прогнозе за 2012. годину, читајте сутра на овој страници.

Које особе су у позитивном и негативном смислу обиљежиле 2011. годину?

Горан Дакић, писац и новинар

Особа која је позитивно обиљежила 2011. годину, а вјерујем да ће се већина (ако не и сви) медији сложити са мном, јесте предсједник РС Милорад Додик. Не познајем ниједног политичара (не познајем, ако ћемо право, ни Додика) који напросто зрачи толиким оптимизом. Како да не будем дирнут толиком "позитивом" у времену општег црнила, у тренуцима својеврсног друштвеног опела? Када један предсједник изјави, као што је то ове године урадио Он, да људима у Српској, без сумње, "иде добро" јер је неки незнатан проценат истих љетовао на иностраним морима (вјероватно у Црној Гори или Хрватској) – шта вам остаје него да се дивите тој невјероватној дијалектичкој способности великог везира?

Најнегативнија особа у 2011. години је блогер и економистички "гуру" Милко Грмуша, творац идеје "Боља Српска", која је ништа друго до атеистички анархизам. Милко, побратиме, куд ћеш боље од овога?

Душан Басташић, предсједник Удружења “Јадовно 1941.“

Новак Ђоковић – позитивна.

Борис Тадић – негативна.

Здравко Крсмановић, начелник Општине Фоча, предсједник Нове социјалистичке партије

Успјех нашег Новака Ђоковића на Вимблдону и позиција број 1 на свјетској тениској листи као и низ од 42 врхунске побједе.

Промјена предсједника Владе Италије, Силвија Берлусконија, због начина његовог понапшања и побједа градоначелника Љубљане на ванредним изборима у Словенији, Зорана Јанковића, као и СДП-а у Хрватској.

Бојан Мичић, предсједник Удружења тениских тренера Републике Српске, web новинар

Личност која је обиљежила годину на измаку је Новак Ђоковић. Новак је без праве конкуренције. Не треба узети само спортске резултате који су невјероватни ( освојио је три од четири Грен Слем титуле ове године, постао најбољи тенисер планете, претрпио свега шест пораза, од којих су два због предаје усљед повреде…).

Поред тога, Новак је више пута показао и своју хуману страну због чега је личност године, не само у спорту!

Негативна личност године је фудбалер италијанског фудбалског клиба, Аталанте, Кристиано Дони. Наиме, Дони је учестоваво у намјештању утакмица тима из Бергама, а суд у Италији га је суспендовао на 3,5 године небављења било каквим спортским активностима. Италијани су опет показали да им нема премца када су мућке у питању.

Милко Грмуша, правник, колумниста, блогер

Не бих рекао да су конкретни појединци обиљежили у негативном смислу још једну у низу безидејних, учмалих и лоших година. Главни негативац је негативна перцепција људи који доносе одлуке у овој заједници. Заправо, ријеч је о континуираном процесу који је елементарне ствари поставио на потпуно погрешним премисама, те је небитно који конкретно појединац има водећу улогу у њему, јер, вријеме је свједок, свако се прије или послије исквари у једном таквом амбијенту.

Према томе, и ову годину у заласку као и претходних седамдесетак обиљежила је она идеја чије је извориште и основа у популизму, деструкцији и демагогији. Она приводи крају своју деструктивну мисију и, уколико не буде радикалних промјена, наредна година биће једна од најгорих које памтимо.

Што се позитивних момената тиче, ту морам да споменем све оне ентузијасте у овом друштву који, упркос свему, нису клонули духом. Њих има, и они су наша шанса. То су сви они који се свакодневно боре да на поштен начин прехране своје породице, то су они који у времену хипокризије и атрофије елементарних вриједности показују шта збиља значи хуманост и солидарност, то су они који новим идејама освјетљавају стазу изласка из овог амбиса у којем обитавамо.

Мирослав Тешић, директор ИПД Турбина Котор Варош, иноватор

Позитивна личност године је Новак Ђоковић.

Негативно? Много их је, а ако именујем једног морам онда цијели списак.
Сви наши политичари чији јер су буџете и џепове пунилии од кредита, а ти исти кредити нису улагани у стварање нових вриједности.

Младен Босић, предсједник Српске демократске странке

Што се тиче Срба, то је без конкуренције Новак Ђоковић као појединац. Он је вратио понос нацији која је у тешком полижају првенствено због ситуације на Косову.

Међутим, и ова година је показала да је настављен процес провинцијализације Републике Српске у којој веома мали број људи може навести било коју познату личност из културе, спорта, науке, па и естраде, а која живи и ради у Републици Српској. Тако су овдје од себе направили једине “селебрити-је“ политичари, или особе везане за политику, као што су новинари или аналитичари чија лица не силазе са ТВ екрана. Да би прикрила ту чињеницу, власт је концентрисана на присвајање и довођење познатих личности из Србије и свијета, које су често поријеклом са ових крајева. То је доказ да ово друштво не улаже у производњу и промоцију сопствених талентованих грађана из било које области живота и да је створен менталитет ниже вриједности. Интересантно је упоредити по овом питању Црну Гору, која је значајно мања од Републике Српске, а има неупоредиво већи број познатих спортиста, естрадних и других личности .

Недостатак визије за будућност и поремећен систем вриједности у будућности могу скупо коштати РС.

У негативном смислу бих навео све оне који су на било који начин допринијели стварању политичких тензија и потпиривању старих страхова. Произведена политичка нестабилност не оставља никакав простор за повећање запошљавања и инвестиције, као и све друге теме које би требале бити доминантне у сваком друштву. Можда је то управо и разлог зашто поједини политичари инсистирају на агресивној реторици конфликта а не дијалога.

Свјетлана Миладиновић, управник Зворничког театра “Капиталина Ерић“

Иако сам тотално аполитична, у смислу да нисам члан нити једне политичке партије, ипак особа која је у позитивном смислу обиљежила 2011. годину у РС је по мени један политичар – Милорад Додик, а разлози су следећи:

1. По први пут је један европски званичник највишег нивоа посјетио Бања Луку (Кетрин Ештон), чиме је послана симболична порука да је РС равноправан ентитет у оквиру БиХ.

2. Невјероватно прагматичан потез остваривања сарадње са Израелом уздржаношћу приликом гласања о пријему Палестине у УН, који је одмах резултирао њиховом лобистичком подршком (а како сви знамо Израел има најјачу лобистичку машинерију у Вашингтону) и после дуго времена РС је позитивно представљена у Америци, чиме се полако смањује притисак Америке на РС, као јединог кривца за сва дешавања у БиХ

3. Сарадња са Емиром Кустурицом на изградњи Андрићграда

4. Константно нервирање и довођење у прединфарктно стање Златка Лагумџије, Сулејмана Тихића, Бакира Изетбеговића и Хариса Силајџића… !

Међутим како је сва енергија предсједника РС усмјерена ка спољнополитичким пословима, на унутрашњем плану стање је скоро па неиздрживо, па с тим у вези и особа која је у најнегативнијем смислу обиљежила 2011. годину (а мало се зна о томе) је баш његов предсједник Младих социјалдемократа – Душан Петровић, који је из Зворника, па из прве руке тврдим да је по мени најнегативнији феномен у РС и то из бројних разлога.

Довољно је рећи да тај предсједник младих отпушта са посла факултетски образовано дијете погинулог борца, да 8 година студира право, а да још није очистио ни други годину студија, да је по партијској линији без дана радног искуства постављен за в.д. директора Дома омладине у Зворнику (и на тој позицији је већ двије године, а рок за расписивање конкурса за мјесто директора те културне институције је 6 мјесеци!). Да му трошкови мобилног телефона износе и до 800КМ, плата 1500КМ, а обичан народ и буквално једе из контејнера! Исти тај Петровић је и поред свега овога изабран на мјесто предсједника младих социјалдемокрара РС!

Горан Арбутина, новинар, предсједник УО ФК Рекреативо

Као велики љубитељ фудбала не могу да не споменем Барселону и Леа Месија који су убједљиво најбољи тим данашњице, али вјероватно ће вријеме и показати и да су најбољи тим који је икада играо заједно.

Не смијемо заборавити ни бањалучки Борац који је освојио шампионску титулу у Премијер лиги БиХ. Нажалост, послије тога отишао је тренер Владо Јагодић, доведен је Звездан Цветковић, а јако мало или никако се радило на појачавању екипе па су логично у новој сезони услиједили лоши резултати и смјена Цветковића и одбрана титуле више није могућа.

Репрезентација БиХ имала је прилику да се пласира на Европско првенство, али није успјела. БиХ једноставно није имала среће са жријебом и извукла је Португал у баражу, да је добила неког другог противника сигуран сам да би резултат био повољнији, овако је порпуштена шанса да се једна добра генерација играча коначно пласира на велико такмичење. Као што рече селектор Сафет Сушић, бојим се да ће БиХ чекати 20 година да има овако квалитетну екипу.

Саша Хајдуковић, режисер

У негативном смислу мислим да је предсједник САД и читава та европска свита која је дозволила јавно линчовање назови терориста.

Негативне осове, у нпр. спортском смислу су сигурно Владимир Петровић Пижон и Немања Видић са оним несрећним пеналом.У позитивном, мада је свима више досадио, али сигурно Новак Ђоковић.

У културном животу мислим да је и позитиван и негативан мађарски редитељ Бела Тар,који је избацио нови филм за који сви кажу да је фантастичан а ја не сумњам јер су му и претходни такви и једва чекам да га видим,али и у негативном јер је најавио да му је то посљедњи филм.

Такође и Теренс Малик са коначно дуго чеканим филмом Дрво живота, наравно позитивно.

 

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *