Фронталов нокаут

Шта представља спорт у Републици Српској? Рупу без дна или машину за прање новца, чија центрифуга бацака и избјељује било какве остатке или заметке умјетности и науке. У овој држави слабо ко шта памти. Тако се ријетко ко сјећа шта је радио 11. априла 2009. године. Фронтал.РС је погледао у своју архиву и нашао један […]

понедељак, април 11, 2011 / 22:11

Шта представља спорт у Републици Српској? Рупу без дна или машину за прање новца, чија центрифуга бацака и избјељује било какве остатке или заметке умјетности и науке.

У овој држави слабо ко шта памти. Тако се ријетко ко сјећа шта је радио 11. априла 2009. године. Фронтал.РС је погледао у своју архиву и нашао један готово надреалистичан призор бокс меча на отвореном покрај бањолучке Гимназије. Он је, уједно, наш први видео-извјештај (погледајте, тј. чујте сам крај видео-клипа;).

Шаком у главу

Овај статични снимак, осим нокаута какав наш портал задаје онима којима је млаћење пара по сваку цијену најбитније, или што је започео револуционарну лавину у медијском простору Српске, даје и једну ствар која је баш карактеристична за Фронтал.РС – праћење стварних људи и догађаја, које други медији потпуно игноришу. Без штеле, без интервенције, без жеље да се на томе заради.

Од овог боксерско-туристичког фантастикума који смо заробили објективом мултифункционалне камере, десиле су се "Ноћи шампиона", "Свјетско првенство у рафтингу", разна фестивалска и друга дешавања; а да заправо нико није поднио извјештај о исплативости таквих улагања. Они званични извјештаји, уколико их је уопште и било, сигурно су нашли оправдања сами за себе.

Заиста би било занимљиво погледати колико су била исплатива сва та улагања у спорт и културу у протекле двије године, а за које је Фронтал.РС у старту изразио сумњу да имају и најмању шансу да успију. Нажалост, приступа таквим информацијама ми немамо, па ће егзактне бројке остати да проклињу све ревизоре и независне агенције.

Шта ми можемо?

Шта смо могли, ми смо урадили. Одмах смо установили да се број ноћења страних туриста није повећао за вријеме Свјетског првенства у рафтингу у Бањој Луци, уколико се не рачунају сами такмичари и пратеће им особље. Остатак напретка, на свим пољима која су ова улагања охрабривала и најављивала, данас су видљива једино у томе да се враћамо на сам (политички) почетак – до Дејтона самог.

Ко ће играти фудбал, а ко ногомет, у међународним сусретима и под којим (октроисаним) околностима?

Редакција Фронтал.РС не разумије приче о тим великим бројкама, милионима и стотинама хиљада марака, јер то не дотиче већину грађана ове земље. И не желимо да се претварамо да смо пријатељи Анџелине Џоли, да нам високи политички званичници дошаптавају своје наредне потезе, јер би ми у случају да је то тако, били веома близу изворишта милиона конвертибилних марака. А нисмо.

Ми смо оно што је и овај народ и ова држава. Само се трудимо да из тога извучемо оно најбоље – критикујући најгоре.

Што да се фолирамо?

Висока политика и пуно наклапања, данас звуче смјешније него икада раније, када свако треба погледати свој одсјечак од плате и онда својој дјеци у очи. Зато нам је драго да смо покренули интересовање медијске заједнице и наметнули тему око дешавања при избору савјета за мјесне заједнице у Граду Бања Лука.

Актери наших извјештаја и интервјуа, сада налазе своје мјесто и у другим медијима и то је јако добро. Нешто се дешава. Фронтал.РС је увијек на првој линији, колико год то не било фенси и не привлачило масне фондове од куће или са стране.

Посматраћемо ово све као припрему, за наштимавање мозга пред изборну кампању за локалне изборе. Да се једном престане причати о уставном уређењу, у тренуцима када неко жели да има бољи јавни превоз, или да појефтини гријање, или да центар града добије бесплатну зону бежичног интернета.

Вријеме је за конкретне приче. Без спиновања из високих интересних сфера, без фолирања и представљања домаћих медија као да су ББЦ или ЦНН. Пратићемо оно што нас све дотиче, сваки дан. Кога брига за шпанску лигу, када је Рекреативо испрашио Карановац неки дан?

Да Фронтал.РС можда неће слати репортера на утакмице Барселоне? Кога брига за Валујева, када је наш Слобо из видео-клипа доказао да и ми можемо бити нокаутери. И стварно ћемо нокаутирати свакога, ко буде покушао да удари на ултимативну независност уређивачке политике овог портала, као што смо то радили и до сада.

Прећи ћемо на праћење оних сегмената наше објективне стварности, за које је одавно престало занимање или неки нису у стању да погледају из тог праввца. Ми немамо потребу да силазимо међу људе, и видимо да ли је међу нама остало још оних који се тако назвати могу. Ми смо већ ту.

Са својим народом.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *