Фрау Ајнштајн: О љубави два блистава ума

Играно-документарни филм о Милеви Марић-Ајнштајн „Фрау Ајнштајн“ новосадског редитеља Милоша Јовановића биће премијерно приказан сутра, 21.децембра у 21.30 сати, у Културном центру Новог Сада. Филм говори о последњим данима живота Милеве Ајнштајн и немогућности да се реконструише и ревалоризије њен живот и рад. У улози Милеве Ајнштајн је глумица Аница Добра. ,,Иако смо, као нација, […]

уторак, децембар 20, 2011 / 23:24

Играно-документарни филм о Милеви Марић-Ајнштајн „Фрау Ајнштајн“ новосадског редитеља Милоша Јовановића биће премијерно приказан сутра, 21.децембра у 21.30 сати, у Културном центру Новог Сада.

Филм говори о последњим данима живота Милеве Ајнштајн и немогућности да се реконструише и ревалоризије њен живот и рад. У улози Милеве Ајнштајн је глумица Аница Добра.

,,Иако смо, као нација, склони да Милеви припишемо далеко веће заслуге него што то можемо да докажемо, филм се не бави нагађањима о њеном научном доприносу делу Алберта Ајнштајна", указао је редитељ Јовановић.

Тема је ,,велика љубав два блистава ума.., двоје људи који су из те велике љубави направили велико научно дјело", рекао је Јовановић.

Према његовим ријечима, Милева Марић-Ајнштајн заслужује "поштен филм", а не редитељско "улагивање националној митоманији".

Играни дио филма говори о посљедњим данима живота главне јунакиње, а документарни дио садржи свједочанства оних који су покушали да реконструишу њен живот.

Филм је сниман на 90 мјеста у Србији, Мађарској, Словенији, и Босни и Херцеговини на њемачком, српском, мађарском и чешком језику.

Сценарио су писали Милош Јовановић и Александра Плескоњић, а музику Рамбо Амадеус.0 КОМЕНТАРА

  1. Милева Марић-Ајнштајн заслужује „поштен филм“, а не редитељско „улагивање националној митоманији“.

    Наведи примјер реченог, последњих 20 година, кад веч почињеш…

  2. Слажем се!

    Каква љубав? Алберт је волио само себе! Милева заслужује поштен и истинит филм. А он заслужује да се прикаже у правом свјетлу. Оставио и Милеву и дјецу, један је патио од тешке душевне болести. Милева је сама пролазила кроз врло тешке животне ситуације.

    Нема ту шта да се доказује… дјело је њено. 😛

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *