Франкфуртске Вести: Јапанци луде за Андрићградом

Градилиште новог „светског чуда“ Емира Кустурице у Републици Српској – камени Андрићград код Вишеграда, постало је туристичка атракција за јапанске туристе који обилазе Европу. Неколико туристичких агенција ову дестинацију већ је увело у званичан програм уз обилазак Дрвенграда, Шарганске осмице на Мокрој Гори и Међугорја у Хрватској. – Размиле се Јапанци и само севају блицеви […]

уторак, децембар 20, 2011 / 12:59

Градилиште новог „светског чуда“ Емира Кустурице у Републици Српској – камени Андрићград код Вишеграда, постало је туристичка атракција за јапанске туристе који обилазе Европу. Неколико туристичких агенција ову дестинацију већ је увело у званичан програм уз обилазак Дрвенграда, Шарганске осмице на Мокрој Гори и Међугорја у Хрватској.

– Размиле се Јапанци и само севају блицеви фотоапарата на ушћу Рзава у Дрину у Вишеграду. Милина је видети – прича Владе Мољевић, члан Удружења Вишеграђана у Београду.

Пре шест месеци, у присуству највиших званичника Републике Српске, на челу са Милорадом Додиком, Емир Кустурица је започео изградњу нове туристичке атракције тик уз надалеко чувену "на Дрини ћуприју" због које је Иво Андрић и добио Нобелову награду.

На разочарање скептика, иградња Андрићграда напредује као да сам Милутин Мркоњић надгледа радове, тако да се већ виде контуре будућег града.

– Већ су озидане Градска кућа, позориште, средњовековни српски двор, турски хан, али и главна улица – Страдун и ренесансни Градски трг. Остаје наравно да се зидови прекрију каменом, а онда да се пређе на сређивање ентеријера. Но, све иде својим током, да куцнем у дрво – вели Мољевић и додаје да је већ сада јасно да ће, претпоставља, уместо за четири године, изградња бити завршена за непуне две, до краја 2013. године.

Реч је о заједничком пројекту прослављеног српског режисера Емира Кустурице, општине Вишеград и Владе Републике Српске, а будућа туристичка атракција ће у свом саставу имати и мултиплекс биоскоп, хотел високе А категорије, неколико хостела, а прича се и – тениски стадион који ће задовољити све услове за одржавање светских мастер турнира.

– У преговорима смо о изградњи новог стадиона који би носио име "Новак Ђоковић", али да не преуранимо – каже опрезно наш саговорник и вели да ће отварање Андрићграда бити још спектакуларније него што је било ударање камена темељца 28. јуна ове године.

– Кустуричина идеја је да се сви радови заврше када и потпуна рестаурација Ћуприје за коју је Турска већ издвојила око 4.000.000 евра. При том, на свечаном отварању ће и у Андрићграду у Вишеграду, али и у Паризу бити паралелно изведена опера "На Дрини ћуприја" – вели Мољевић.0 КОМЕНТАРА

 1. Морају да се убрзају радови на изградњи кустурица-додиковог „светског чуда“ како би виновници овог „неимарства“ стигли на нјегово свечано отварање.

  Великан Андрић уписан је у друге књиге. За вечност српске и светске културе.

 2. Koliko li su platili novinaru da potpiše rajkanov tekst? Za manipulacije uvijek imaju i para, naravno od nas otetih , i vremena., i to u izobilju.
  Japanci imaju i pored onakve katastrofe novca za turizam, a narod naš nema ni za hljeb nasušni. Bolje bi bilo da se rajkan uvuče u mišju rupu, nego što plaćaju švabe da pišu ono što njima odgovara.

 3. Прво Јапанци нису наиван народ (да јесу не би били гдје јесу) да „луде“ за нечим што није изграђено. Друго, то и није неко чудо с обзиром на друга свјетска чуда којима би се могли ми чудом чудити да имамо пара да дођемо до тамо.
  Треће могуће је да ће то бити лијепа туристичка дестинација, без обзира ко је гради и чијим парама.
  Када елиминишемо нека нама својствена предубјеђења можемо са објективног становишта просуђивати кад то буде готово.
  Е, сад што је Кустурица имао и идеју и новац да повеже Дрвенград са Андрићградом и то са ћиром тзв. Шарганском осмицом и да то представи као једно од занимљивих мјеста на овом дијелу Европе то је више него позитивно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *