Франкфурт: Хиљаде људи блокирале Европску централну банку

Више од 2.500 људи блокирало улаз у сједиште Европске централне банке у Франкфурту протестујући због начина на који се европски лидери опходе према кризи у ЕУ. Демонстранте су дочекале јаке полицијске снаге са опремом за разбијање демонстрација, псима, спремним воденим топовима, као и хеликоптери који лете изнад ЕЦБ. Припадници антикапиталистичког покрета Блокупирај (Блокјупај) носећи транспаренте […]

петак, мај 31, 2013 / 13:06

Више од 2.500 људи блокирало улаз у сједиште Европске централне банке у Франкфурту протестујући због начина на који се европски лидери опходе према кризи у ЕУ.

Демонстранте су дочекале јаке полицијске снаге са опремом за разбијање демонстрација, псима, спремним воденим топовима, као и хеликоптери који лете изнад ЕЦБ.

Припадници антикапиталистичког покрета Блокупирај (Блокјупај) носећи транспаренте и узвикујући пароле као "хуманост испред профита" блокирали су и улице које воде до Дојче банке и финансијског центра града.

Како преноси Ројтерс, протест пролази углавном мирно, али је полиција саопштила да је било бацања каменица и гурања код полицијских барикада, а на фотографијама се види и како полицајци по киши приводе неке од окупљених.

Десетак припадника антикапиталистичког покрета, који се оштро противи мјерама штедње, подигло је и велики слоган са натписом "Рат почиње овде".

"Циљ блокаде је да се спријечи нормалан рад ( у ЕЦБ ) ", рекао је портпарол покрета Мартин Сомер, додајући да су неке од људи који су покушали да дођу до посла демонстранти вратили кућама.

Владе у државама еврозоне покушавају да се изборе са великом дужничком кризом. Земље ЕУ оптерећене великим дугом смањиле су потрошњу и повећале порезе, што је узроковало рецесију широм еврозоне, док су многе породице упале у дугове или изгубиле своје домове након пуцања мјехура на тржишту некретнина. Њемачка економија је била релативно отпорна на кризу, међутим најновији подаци показују да ни она није имуна.

Европски антикапиталистички покрет "Блокупирај" формиран је након оснивања покрета "Окупирајмо Волстрит" у 2011. години.

За сутра, када се обиљежава 15 година од оснивања Европске централне банке, планиране су демонстрације у центру Франкфурта, на којима
организатори предвиђају да ће учествовати 20.000 људи.

Тако да су се банке припремиле за овај протест. Многе од њих су своје раднике из центра склониле у филијале на периферијама или су их послали да раде од куће. Неке банке су својим запосленима дали и одмор.

Европски антикапиталистички покрет "Блокупирај" формиран је након оснивања покрета "Окупирајмо Волстрит" у 2011. години.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *