Француска: Унутрашњи сукоби око рјешења кризе у ЕУ

Предсједник Француске Никола Саркози најавио је да ће, у следећих 15 дана, бити утаначени законски аспекти споразума лидера Европске уније, на самиту који је одржан у петак о одговору на дужничку кризу у еврозони. Саркози је у интервјуу за данашње издање француског листа „Монд” потврдио да је циљ да документ који садржи приједлог измјене оснивачког […]

понедељак, децембар 12, 2011 / 18:59

Предсједник Француске Никола Саркози најавио је да ће, у следећих 15 дана, бити утаначени законски аспекти споразума лидера Европске уније, на самиту који је одржан у петак о одговору на дужничку кризу у еврозони.

Саркози је у интервјуу за данашње издање француског листа „Монд” потврдио да је циљ да документ који садржи приједлог измјене оснивачког споразума Европске уније буде спреман до марта.

Фаворит у трци за новог предсједника Француске Франсоа Холанд изјавио је данас да ће, уколико идуће године буде изабран, тражити поновно договарање споразума који је постигнут на прошлонедељном самиту, пренио је Ројтерс.

„Тај споразум није прави одговор”, рекао је Холанд у интервјуу за радио РТЛ и додао да ће, ако буде изабран за предсједника, „преиспитати тај споразум”.

Он је указао да договорени споразум обухвата само строге мјере штедње, али да је требало и да омогући већу улогу Европске централне банке и емитовање заједничких владиних обвезница еврозоне.

Социјалиста Холанд има, према анкетама о расположењу гласача, главне изгледе за побједу на предсједничким изборима у Француској који ће бити одржани у два круга – 22. априла и 6. маја идуће године.

Лидери ЕУ су на самиту у петак у Бриселу договорили постизање новог споразума о јачој економској интеграцији у еврозони , прије свега путем увођења строже буџетске дисциплине уз помоћ аутоматских санкција за чланице региона заједничке валуте с превеликим буџетским дефицитима.

„Без економског раста нећемо остварити ниједан од циљева за смањење дефицита”, рекао је Холанд и указао да је постигнути споразум недовољно рјешење како на кратак, тако и на дуги рок. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *