Француска привремено укида Шенген?

Француска би могла привремено да обустави примјену споразума о безвизном преласку границе због прилива имиграната који долазе из Туниса и Либије преко Италије, саопштено је данас из канцеларије предсједника Николе Саркозија. Париз је оптужио Рим да злоупотребљава Шенгенски споразум тако што издаје привемене боравишне дозволе и путничке исправе овим имигрантима, знајући да ће Тунишани који […]

субота, април 23, 2011 / 07:50

Француска би могла привремено да обустави примјену споразума о безвизном преласку границе због прилива имиграната који долазе из Туниса и Либије преко Италије, саопштено је данас из канцеларије предсједника Николе Саркозија.

Париз је оптужио Рим да злоупотребљава Шенгенски споразум тако што издаје привемене боравишне дозволе и путничке исправе овим имигрантима, знајући да ће Тунишани који говоре француски језик отићи у Француску.

Од јануарских немира у Тунису, у којима је збачен предсједник Зине Ел Абидин Бен Али, до обала Италије дошло је више од 20.000 имиграната, а италијанске власти издале су им боравишне дозволе у трајању од шест мјесеци.

Француска има блиске везе са Тунисом, својом некадашњом колонијом, а многи имигранти имају пријатеље и рођаке у Француској, подсјећа АФП.

Француске власти су прошле недеље, као одговор на протест активиста који подржавају Тунишане, забраниле пролазак свих возова из Италије на један дан, што је изазвало оштру реакцију Рима, који сматра да се на тај начин крше закони Европске уније.

Француска тврди да у потпуности поштује Шенгенски споразум и тражи да имигранти докажу да посједују довољно финансијских средстава за живот, а на граници са Италијом поставила је патроле.

Уколико немају таквих средстава, „вратићемо те људе у Италију”,Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *