Француска: од сутра без бурки

Француска полиција ће од сутра пресретати муслиманске жена са буркама и припретити им казнама, уколико одбију да их скину са лица на јавном месту, најавила је француска новинска агенција АФП.  Тако ће Француска бити прва земља која ће, упркос ризику од социјалних тензија, устрајати у намери да забрани ношење бурки, односно вела који покрива цијело […]

недеља, април 10, 2011 / 14:15

Француска полиција ће од сутра пресретати муслиманске жена са буркама и припретити им казнама, уколико одбију да их скину са лица на јавном месту, најавила је француска новинска агенција АФП.

 Тако ће Француска бити прва земља која ће, упркос ризику од социјалних тензија, устрајати у намери да забрани ношење бурки, односно вела који покрива цијело лице жене.

Закон који сутра ступа на снагу, већ је "затегао односе" између државе и муслиманске мањине у Француској, уз оптужбе на рачун предсједника Николе Саркозија да деградира ислам да би повратио гласове побуњене екстремне деснице, оцењује АФП.

Жена која буде инсистирала на ношењу бурке у јавности мораће да плати казну у висини од 150 евра и да буде упућена на часове преваспитавања.

Француски званичници процењују да, око 2.000 жена у укупној муслиманској популацији у тој европској земљи која броји између четири и шест милиона, носи никаб или бурку, што је традиционални дио ношње у арабијским земљама и у јужној Азији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *