Француска: Да ли се брисањем ријечи раса брише и расизам?

Француски законодавци одобрили су приједлог закона којим ће бити потпуно уклоњена ријеч „раса“ из правних докумената и легислативе, али ту иницијативу осудили су десничарски противници као наивну и бескорисну. Француски национални парламент гласао је да се елиминише ријеч "раса" у свим постојећим законима у земљи, иако су чак и представници главне опозиционе Уније за народни […]

петак, мај 17, 2013 / 19:58

Француски законодавци одобрили су приједлог закона којим ће бити потпуно уклоњена ријеч „раса“ из правних докумената и легислативе, али ту иницијативу осудили су десничарски противници као наивну и бескорисну.

Француски национални парламент гласао је да се елиминише ријеч "раса" у свим постојећим законима у земљи, иако су чак и представници главне опозиционе Уније за народни покрет оцијенили да је то превише идеалистички потез.

"Елиминисањем правне категорије расе парламент је помогао земљи да направи корак напријед у идеолошком и образовном смислу", рекао је аутор приједлога закона Франсоа Асенси, посланик љевичарске коалиције Фронт љевице.

Присталице овог приједлога закона тврде да се тај термин, који се појављује најмање шест пута у француском кривичном закону и другим легислативама, може тумачити као категорија људи.

"Ријеч раса нема научну вриједност и основа је расистичких идеологија", наводи се у преамбули приједлога закона, према коме Француска неће признати ниједну посебну расу или расе.

Противници тврде да ће то створити правну празнину између устава и закона, као и да тиме није учињено ништа у борби против расизма.

"Не можете да промијените реалност једнставно елиминацијом неке ријечи. Само трошите енергију и вријеме на илузије", тврди посланик опозиционе УМП партије Лионел Тарди.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *