Фото финиш за искупљење: Додик расписао референдум!

Да ли је Милорад Додик читао наш насловни текст или није, али нешто се преломило. Након необвезујуће одлуке и обвезујућа: Српска гласа о Суду БиХ! Као што смо данас и писали, све је планирано као нова необвезујућа прича, којом би се онда махало надуго. Но, дошло је до прелома, због којег сви грађани Српске могу […]

среда, април 13, 2011 / 22:16

Да ли је Милорад Додик читао наш насловни текст или није, али нешто се преломило. Након необвезујуће одлуке и обвезујућа: Српска гласа о Суду БиХ!

Као што смо данас и писали, све је планирано као нова необвезујућа прича, којом би се онда махало надуго. Но, дошло је до прелома, због којег сви грађани Српске могу бити необично задовољни. Референдум је најнепосреднија демократска воља становништва, и неопходно је да будемо у могућности да је изразимо.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је вечерас одлуку о расписивању референдума у РС на којем би грађани требало да се изјасне да ли подржавају наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, те њихову неуставну верификацију у парламенту БиХ.

Наравно, сада ће нас сасвим сигурно чекати циркус у Вијећу народа, које је (иронично) наметнуо баш институт високог представника. Онда ће то ићи на Уставни суд Републике Српске, који ће опет маратонски да вијећа, под сталним притисцима ван Српске, да би донио једину могућу одлуку – односно да то нема везе са угрожавањем виталног националног интереса било кога у РС.

Зашто су ПДП и ДП уздржани?

Ову одлуку подржало је 66 посланика, два посланика су била против (Рамиз Салкић и Слободан Поповић), а седам је било уздржано. Посланици ПДП-а и Демократске партије били су уздржани, док је СДП БиХ био против. На начин како је, рецимо, за СДП уздржаност потпуно разумљива, апсолутно није било потребе да ове двије странке из Српске буду уздржане, само како би показале свој опозициони статус. Српска и њено јединство је вриједније од било које партије, или било којег појединца. Звао се он Милорад, Младен или Драган.

Посланици су усвојили сет од 29 закључака међу којима и закључак да се Народна скупштина РС ограђује од рада Суда и Тужилаштва БиХ, као и да те правосудне институције генеришу међунационалну мржњу и нетрепељивост.

Усвојен је и закључак у којем се наводи да парламент Српске сматра да је високи представник у БиХ дајући налог о суспендовању одлуке Централне изборне комисије БиХ о изборима органа власти у Федерацији БиХ прекршио законе и тиме учинио органе власти у сусједној административној творевини – нелегалним.

Онај што није к’о Рајко Кузмановић

Предсједник Републике Српске Милорад Додик у завршној ријечи позвао је посланике у Народној скупштини да подрже одлуку о расписивању републичког референдума .

"Треба нам референдум јер сви досадашњи позиви на дијалог по питању рада Суда и Тужилаштва нису дали никакве резултате", закључио је Додик.

Он је рекао да је увјерен да ће сви грађани РС на референдуму показати политичко јединство.

Редакција Фронтал.РС честита свим грађанима РС данашњу одлуку, којом је направљен још један корак ка трајном и одрживом миру, јер успостављање оваквог демократског механизма ће успорити све нагле одлуке и дати времена да се нађу мирна и дијалошка рјешења за све сукобе.

Редакција ће, такође, овом приликом практично демонстрирати да је привржена идеји у којој Српска заузима централно мјесто. Све оно што је позитивно, биће поздрављено, па чак и од Милорада Додика, који обећава референдум дуже него Дудаковића иза решетака.

Свака част на овом потезу предсједниче, али имате још много тога да испуните шта сте обећали, и да вратите Српској што сте ви добровољно предали у првом мандату. Нема тапшања по рамену, док не будемо извјештавали са гласачким кутијама у позадини. Не дајемо хвалу на вересију.

Свеједно идете сутра у Стразбур послом, па вас чекамо да се вратите.0 КОМЕНТАРА

 1. Ма да, сад кад је догорило му до прстију сад не ваља суд! Што није покретао питање суда када је тај исти суд судио Шаровићу, Иванићу, Кличковићу? А сад кад је заигра мечка пред његовим вратима, сад му не ваља суд ц,ц,ц,ц,ц,ц… Какав љигавац од човјека. Високи представник му је ваљао док је касапио СДС и СРС а сад му не ваља… Ко још може да попуши ту малоумну причу?!

 2. Морам се сложити донекле са тобом, али опет и поставити питање зашто то исто није урадио и СДС када се судило Шаровићу, Иванићу, Кличковићу?
  Да ли сада због тога треба рећи НЕ на референдуму?

 3. Колико ме памћење служи СДС је разбијен 2005. то што су они пичкице у души и срцу па се повинују свим одлукама ВП то говори само о њима, а мени говори да им је карактер ђон. Све су то мешетарске пичкице чији је примарни нагон усмјерен на пуњење властитих џепова. Знаш, пријатељу, позиција ћопа са плећке, а опозиција између ребара, мртва је трка ко ће на плећку, а национални интерес, народ, ма заболи њих поли орган за народ…

  Треба рећи НЕ бесмисленом референдуму!То је нових 20 милиона маркића мање у нашем буџету, а тај губитак је оно што нам најмање треба у овом тренутку…

 4. РАНО ЈЕ ЗА ТУГУ, ЗА СРЕЋУ КАСНО ЈЕ!

  Радовао бих се оваквој вијести, али немам снаге, искрено!
  Сматрам да се мора инсистирати на поништавању свих нелегалних и насилних одлука високих представника, на непристрасном судству и ту ништа није спорно. Спорно је што се тек данас поставља то питање, када постоји од истог суда оптужница против господина Предсједника РС, а годинама се ћутало. Чак су често Срби радили против интереса РС. Питајте господина Романића да ли је ико помогао људима у одбрани српским оптуженицима! Гдје сте до сада били, браћо Срби?

  Што се тиче референдума, мислим да је јако битно да се примјени бар једанпут, једноставно да се та институција уведе у правну праксу РС. Исто тако , нисам сигуран да ли је био неопходан у овом случају, када се унапријед зна одговор већине. Мислим, зашто власт у овом случају жели да чује глас народа, а с друге стране, зашто га не пита успут о истом трошку) о уласку у НАТО или о задуживању код ММФ-а? О смањењу дјечијег додатка?Зашто не избоксују сами ове ствари за Републику Српску, већ се народ убацује у причу?

  И искуство ме учи да не вјерујем док не видим, тако да нисам сигуран да ћемо уопште имати прилику да се изјаснимо на овом референдуму. Не би ме изненадило да се ово заустави на нивоу Вијећа народа или Уставног суда РС, или да једноставно Високи представник поништи овај акт. И опет „дрмала се гора, родио се миш“. Дај Боже да нисам у праву!
  Ако је ово пак увертира за референдум о независности, опет понављам став да нас само економска снага води у независност, да је све остало шарена лажа. Подераних гаћа се не прави држава, која ће бити лак плијен будалама у пролазу. Треба прво видјети као попунити празан простор људима, како створити потомство, коме ће се оставити Српска у наслиједство. Чије су овце, том припада и ливада. Бојим се да нам од Српске не остане празна љуштура. Ако већ нисмо били паметни да учимо на туђим грешкама, нека нам губитак Космета буде наук.

 5. Ово није референдумско, већ анкетно питање. Нема никакве одлуке која стоји иза питања, па макар она била неког савјетодавног карактера за српске политичаре

 6. Константно мијењамо тезе! Зашто баш Додик и зашто баш сада?!

  Не занима ме! Да ли се боји оптужнице или се не боји, да ли му је или није стало до ових људи! НЕ ЗАНИМА МЕ! Занимају ме ови људи који су осуђени на по 25, 40 или колико већ година робије НИ КРИВИ НИ ДУЖНИ, занима ме Република Српска! Да ли ће Српска постати празна љуштура, економски пропала, ако нам на наплату стигне све ово што се посљедњих мјесеци подноси на бази КРИМИНАЛНИХ, ПОЛИТИЧКИХ, НЕЉУДСКИХ пресуда генералу Ђукићу и др., а које су тешке Бог те питао колико стотина милиона??? Чини ми се да људи нису свјесни тежине ове ситуације, проблема са којима се суочавају ови људи, и несигурности због непостојања система у којем кривична одговорност од имдивидуалне постаје колективна. НЕМА СИСТЕМА који би нас заштитио од ових тужби, а ми се и даље бавимо ко је покренуо питање и колико ће ово да нас кошта.

  Референдум има огромну снагу, макар био и необавезујући јер говори о томе да НАРОД стоји иза нечега. Тзв. међународна заједница годинама уназад шири неистине да су само политичари у РС против овога.

  Када год и због чега год да се покрене ово питање, боље је од ћутања, „не таласања“ на које нажалост позивају исти они којима је неко могао да смијени 200 људи док су били на челу странке и Републике, а да тај и не подине глас!

  Нисам била за референдум, али је и то боље од ћутања и чекања!

 7. Интересује ме да ли под ово потпадају и друга наметнута рјешења од стране ВП-а? Да ли би позитиван одговор на референдуму могао евентуално довести до враћања грба и химне, рецимо?

 8. Свака част посланицима на храбости и одлуци. Иако сам и ја био скептик на тему „Додик и референдум“, ипак се показало да се иде до краја. А то што СДС није имао храбрости да се на овај начин супротставља најбоље показује данашње издајничко гласање Чавића (и Иванића) који је тада водио СДС. Босић се показао како сам и мислио много паметнијим. Мени је само питање ко ово све смије да прати. Пола Додикових је умрло од страха, а и Босићевих који су остали из Чавићевог времена и који су навикли да климоглавају и ћуте као п…. Али да не будемо малодушни, добро је. Само Боже подржи!

 9. @anja banja luka, 14.04.2011. 00:05:27

  Зашто тек сада ово питање, када су готово сви Срби осуђени и скоро нико од Бошњака? Зашто се нису повукли српски посланици из Парламентарне скупштине БиХ на прву неправду према Србима. Жао им било испустити десетак хиљада КМ? Сад на крају приче се реагује. Србима 1200 година, Бошњацима 130 година и сви ћуте. Федерација БиХ дугује 50 милиона Српској од индиректних пореза и то се толерише. Федерација не поштује пресуде из Стразбура, Уставног суда, не исплаћују се пензије људима који су их зарадили у Федерацији БиХ и опет тишина. Сад се јављају кад је заиграла мечка пред њиховим вратима. Само наивни могу мислити да је ово ради генерала Ђукића. Прича ми данас један познаник да су Срби продавали доказе против Бошњака и да недостају неки докази, а јасно је да су их Бошњаци починили. Ето, такве мајмуне имам за сународнике. Нажалост!x-(

 10. Боље икада него никада! Није се могло ни реаговати раније јер није ни било пресуда. О Додиковој оптужници се прича већ годинама уназад тако да није баш непосредно послије покретања тог питања, упада у зграду Владе, изузимања документације…, одреаговано. Дакле, прошло је вријеме. Рекох ти већ, не занима ме зашто, занима ме да се питање покренуло. Ко, како и због чега је мање важно! Дражене, боље сада него никада!!!

  За 50 милиона се слажем!

  Пензије су нешто што треба да се заборави јер постоји једна чињеница која се нажалост прећуткује народу, али чуће се!

  Да ли је или није некоме стало до генерала Ђукића мање је важно, важније је да се бар се о томе прича. Његов син каже да генералу значи бар да се прича о томе јер када су му изрицали пресуду, на бази ничега, нико се није ни осврнуо. Људима значи бар да се чује о томе!

  Сигурно је, добрим дијелом повезано, са тужбама поднесеним као реакција на ову пресуду.

  А не знаш ти тек шта се дешавало са доказима, продајама, „заборављањима“ да се пошаљу докази на вријеме… То је посебна прича!

  Кажем опет, не мијењајмо тезе!

 11. Ања испућемо референдум за бадава, тај референдум ВП обесмисли једним својим потезом, референдум ДА али за питања типа НАТО и/или раздвајање, или промјену државног уређења само у тим случајевима, ово је бесмислено трућање губитак око 20милиона марака (то су двије године исплате борачког додатка) на нешто што је неповратно. Срби су осуђени, позатварани али кад је мечка заиграла Милету пред вратима сад не ваља суд! Па исти тај суд је избацио његовог пајтоса Симића због малверзација са угледним бањалучким бизнисменом Малбашићем, па Миле нешто млако одреагова… Пустимо ми те ствари крају, тај суд није настао јуче а Миле је на власти већ шесту годину. 6 година ејјјјј! За 6 година дијете одрасте, научи ходати, говорити и пође у школу…

 12. Zašto ne ranije. Jednostavno trebalo je da sazru uslovi. Zaboravlja se da do pre dve godine reč referndum nije smela ni da se slobodno kaže i trebalo je vreme da se stvori pravna,a što je značajnije i psihološka osnova.Više to nikad neće biti bauk,pa makar se sad ni održao,ali durgi put sigurno hoce.

  I ispravka. Protiv Dodika je podneta krivična prijava,i to svako svakom može uraditi. Nema nikave optužnice,kako se olako ovde brkaju termini.

 13. Будиша, само слушај мене и нећеш пропасти! 😀 Јесам ти рекла да не плаћаш накнаду за ГГЗ? Јел проглашена неуставном? 😀 Значи, само мене слушај!

  Референдум се не организује само једном. Ништа се тиме не испуцава, заправо се припрема терен. Кад год да се реагује, добро је, па и након 6 год.. Овај сада референдум има врло важну улогу на путу ка оном референдуму који ће се организовати за ова питања која си навео. 😉

 14. Ања јеси Ти икад чула за превенцију? Ово сада је као абортус, а није требало ни доћи до сношаја.

  БОЉЕ СПРИЈЕЧИТИ НЕГО ЛИЈЕЧИТИ. Некад је касно за терапију. Нажалост!

 15. Мијешам ли се ја теби у посао??? 😀

  Боље да се бар покуша са терапијом него да се пацијент препусти случају!

 16. Ања 20милиона марака је превише новца да би се неко играо непотребних игрица. Ништа ми нећемо добити овим референдумом, муслимани ид МХФ могу нам се само подсмијавати, хоће ли овај референдум угасити суд, ослободити осуђене? Исти тај Додик је дао сагласност за формирање суда, што се онда није бунио??? Ајде молим те, данас је 5 марака за поједине становнике Српске мисаона именица а ова будала хоће да нам проћерда 20 милиона. Интересује ме само гдје ће штампати листиће, поново у Лакташима или? 😀

 17. 20 милиона је мало, ако је то добро за 100- ак наших људи, од којих је већина осуђена на бази ничега. Република мора да их брани. Биће неких резултата, не брини за то!

  А има и још нешто што је покренуто поодавно, чула сам од људи, али не треба причати о томе. Биће поништена већина пресуда, ако будемо паметни! 😉

  Размишљајте позитивно и испашће нешто! 😀

  Лаку ноћ!

 18. Ovaj referendum, na prvom je mjestu ekonomsko pitanje. Sud BiH bi po osnovu tužbi protiv Srpske za nematerijalnu štetu iz rata, mogao Srpskoj blokirati sve računa što ima i izazvati kolaps sistema.

 19. Oduvijek je čoban išao za ovcama, vodio ih gdje im je najbolja paša, sada u RS, ovce idu za čobanom.Sitna stoka nije kadra da vidi da im je čoban u poodmakloj fazi zdipitisa i najgoreg sadizma, da ih izgladnjava, ne dozvoljavajući im da se prihvate trave i vode.Stado gladno, žedno , oboljelo i ono od mazohizma, tumara do skorog lipsanja pustim livadama za čobanom koji im pjeva čobanske pjesme, smije im se, ceri i dodoliga.

 20. Да се не би ово свело само на Ању, подржавам њено размишљање. Има смисла. Ово је питање, као и сваки други референдум, сасвим ок. Од референдума се направио непотребан баук. Мислим да ово реагују ови мали Иванићеви и Чавићеви мишеви и понеки СДС-ов који личи на њих, а који никада нису имали петље ни за шта. Баш зато што су се они питали раније није било реакција овог типа.
  Мени је образложење и аргументација против Суда и Тужилаштва јуче дјеловала потпуно убједљиво. И моменат је да се ова свињарија заустави. А ако су имали нешто против Додика зашто нису покренули? Иако не подржавам Додика ипак је показао да има храбрости.
  Она из ДНС-а је боље да је закопају и сакрију да је нико не чује. Сличан ми је став и СП, иако је био мало храбрији.
  Е сада се поставља питање шта послије? Додик ће да заврши као Милошевић, иако му ја то не желим, а ми који волимо РС гурамо даље, корак по корак до независности.

 21. ps.
  Referenduma nneća biti. Živi bili , pa vidjeli.
  Bolesnik se poigrava sa svima, da potroši sve, da nas zaduži , da natovari tovarne magarce do lipsanja i uništi nas do kraja.

 22. Умјесто овликог патетисања, додик је као предлагач могао навести јесмо ли за поврат свих пренешених надлежности? нарочито оних које је он великодушно пренио на бх у првом мандату!
  Као рецимо, пасош, таблице, ДГС, копредсједавајући ВМ, личне карте са орлом, којих ми је посебно било жао, а што су замјењене са овим куртоном за скидање леда са шофершајбне, него зато што су нам тад одузимане оне дотадашње са орловима? па онда суд, дистрихт, архивска грађа их Јасеновца, судски процеси против Срба припадника ВРС, грб и химна и тако даље, све или ништа..не знам како би се искупили сад са овим алиби рјешењима!?

 23. Одлично си се сјетио архивске грађе. Та архивска грађа њега држи на власти, замислите он је поклонио наше мртве, а нама вратио фотокопије. Неће њему то издобрати, ко са јасеновачким костима кокетира неће добро завршити.

 24. Na kraju, daj sta das, raspisi referendum o bilo cemu, samo da ne bude da se bas sve slagalo sto se obecavalo. Ipak treba to sve uzeti sa rezervom, taj je zanat ispekao na pijaci prodajuci kupus i prasice, a diplomirao u ratu, na Ronhilu i nafti, zna sve prevarantske fazone ;), tako da me ne bi iznenadilo da se na dan referenduma promjeni pitanje i na listicu zateknemo „podrzavate li otvaranje osnovne skole u Bakincima“ ili da prevari i ovaj put i opet ne bude referenduma.

  Kako god, ja cu izaci i glasati protiv, iako je za tu istu RS moj otac bio 5 godina u rovu,iako nam je u ratu sve popaljeno, iako smo godinama bili izbjeglice i zivjeli po barakama. Ako smo dosli do tog da opstanak RS brani Mile Dodik, onda je sve izgubljeno i nema nam spasa, ni nama ni RS. Daleko smo dogurali draga braco i sestre.

 25. Рамштајн тачно каже и свака част на томе. Кога он мисли сада фолирати уопште ми није јасно? Додику је Карлос Вестендорп био политички и отац и мајка, а СФОР му је био оно што данас бране он и Чађо.

  Најмање што може сад да уради, ако неће да га унуци памте као јајару и издајника, мора сад пуно да поради и полиже оно што је попљувао у оба мандата. Предсједниче врати нам грб и химну!!!

 26. ЗАР НЕ БИ ПРВЕНСТВЕНО ТРЕБАЛО ИНСИСТИРАТИ ДА СЕ БРЧКО ВРАТИ РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ? Када нам је отето Брчко, тетиторија РС је и физички подијељена на два дијела. Зашто нико не инсистира на 49% територије, колико нам припада по Дејтонском споразуму? Јесу ли сви заборавили ону причу да Српска има право на 1/3 излаза на море (8 км)? Годинама трпимо правно насиље и нико се не јавља. Напротив, сарађивали су Срби јако добро на штету Срба. Ко су били српски саучесници када је смијењено 59 људи и одузета им основна људска права?

  Понављам, ЗАШТО СЕ НЕ ПОВУКУ СВИ СРПСКИ ПРЕДСТВАНИЦИ У ЗАЈЕДНИЧКИМ ОРГАНИМА И БЛОКИРА СВЕ ДОК СЕ НЕ УСПОСТАВИ НЕКИ РАВНОПРАВНИЈИ ОДНОС ПО МНОГИМ ПИТАЊИМА? О свему се ћути годинама, а задњу годину сам само слушао о „трећем“ и о угрожености Хрвата, док су Срби били препуштени сами себи. Нико им није помагао у одбрани пред субом БиХ.

  ЗАШТО СЕ НАРОД НЕ ИЗЈАСНИ И О УЛАСКУ У НАТО, О ЗАДУЖИВАЊУ КОД ММФ МАФИЈЕ, О ПРОДАЈИ „ПОРОДИЧНОГ БЛАГА“ (нпр.ЕПРС)? И да то буде обавезујуће за наше политичаре.

  И на крају треба бити поштен па рећи да је могуће да велики проценат осуђених Срба заиста јесте крив за ратне злочине. Али зашто им нисмо судили ми у РС, већ смо препустили судијама и тужиоцима Бошњацима, из времена рата, да се иживљавају над „људима“ и лијепе им вишедеценијске казне, док своје штите. Дозвољено је да нека Медџида утврђује истину, а кад се буде писала историја, па погледале пресуде, Срби су на стубу срама.

  Браво Срби, молим вас, немојте ме више бранити! Биће ми боље.

 27. Камо среће да сам била паметнија, да немам неки животни принцип па да сам у подмлатку!

  Олако прихватате ствари, предајете се, одустајете… Никада није касно. 20 милиона би се свакако потрошило. Борачке, социјалне и сл. категорије свакако не би добиле ништа. Овако се о овом огромном проблему, којег већина није свјесна, бар прича. Ви предлажете да се ћути. Таква политика нас је и довела до овога! Шта би било да је било… на то се своди ваша прича, не нудите рјешења!

  Докторе Стевандићу, морам посебно да похвалим СДС која је опет почела да личи на себе. Не плаши се да каже шта мисли, не страхује, као поједници овде, од „одмазде“… Да смо страховали 90- их, нпр., оне године у Бијељини, на сједници НСРС, и да људи тада нису преузели ризик на себе, ко зна да ли бисмо данас постојали. Наравно, разумљиво је што сте се вратили себи јер сте „захвалили на сарадњи“ одликованима и помилованима! Поздрав!

  Господо критичари, знате само да критикујете. Нама су пред вратима тужбе за одштету поводом ових пресуда тешке стотине милиона марака, а ви се бавите са пар милиона, које народ свакако не би видио, понављам. Најлакше је критиковати онога ко ради. Они раде, па и ако гријеше, бар се нису предали, не ћуте и нису се помирили са судбином као већина ових критичара!

  НИКАДА СЕ НЕ ТРЕБА ПРЕДАТИ! Рекох на почетку, референдум није био нешто што сам прижељкивала, неки дан сам тамо предложила шта лично мислим да би било пожељније, али и референдум је бољи од ћутања, „не таласања“, мирења са судбином које предлажете!

  Дражене, ово је паметније него повући се из Сарајева. Има ту читав низ стварчица које би проузроковале додатни проблем да нисмо тамо.

 28. @ drazen78bl, 14.04.2011. 12:52:32

  Svako od nas ima pravo pokrenuti inicijativu za raspisivanje referenduma po bilo kom pitanju. Tako i ti Dražene možeš prikupljati potpise za neki svoj referendum… a možeš i nastaviti ovom prvom o OHRu i Sudu BiH gledati u zube.

  Stvari su poprilično jasne. Proceduru treba provesti do kraja, riješiti se kočenja u Vijeću naroda i Ustavnom sudu RS. Nakon toga lijepo se obući, otići na biralište i zaokružiti NJET!

  Uz malo sreće referednumi će u Srpskoj i u BiH postati opšteprihvaćen instrument demokratije.

 29. @ anja banja luka
  Draga moja anjuška, , 90, nismo strahovali, borili se hrabro i zborili za RS.Ali, uvijek ima to ali, gdje biše onda ovi koji juče raspisaše referendum?Predsjednik se borio da prođu kamioni i šleperi ronhila.Gdje su bili svi ostali?A danas su nas sve rasprodali, osiromašili, oteli, pokrali, gaze nas, izruguju nam se , bacili u bijedu i kontejnere.Nikada im nismo ni bili ni kao trrun u oku važni, bili smo im tovarni magarci i magarice.Šta su do sada radili?Što su glasali za te zakone i sudove? Samo njegov bolesni um može da smisli kako da potrošimo vrijeme i zadužene pare , i zašto to radi. I zašto sada. Kada nam se pokažu klipovi, snimci i dokumenti šta je od nas radio, a pokazaće se (kao i za vaskovića), biće nam kasno.
  Anja, dušo moja, shvati , ako ima đavola, on je.Upropastio nas je, uništio.I mladost, i starost, i one nerođene, što se nikada neće roditi,jer se momci ne žene-djevojke ne udaju. (ne rade, nemaju s čim , nemaju gdje).
  Ovaj referendum niti će biti, a i ako bude, ništa neće promijeniti, osim što ćemo potrošiti milione.Vrijeme i prostor u kojem živimo traže mudrost,kako ostati i opstati , kako sačuvati svoj narod.
  Pa, vidiš li da ne vade iz usta hrvate i brigu za ravnopravnost hrvatskog naroda?
  Da su oni mislili o srpskim borcima bili bi u ratu uz njih, ili danas bi im dali plate i penzije dostojne čovjeka . A ne da preturaju po kontejnerima.

 30. Све што су до сада радили наопако по нас, сад одједном једним референдумом да изгладе и заташкају? Па ко је ту овца за шишање? Шта њима значи моје да или не? Практично ништа! Ако постоје инструменти за разбијање одлука ОХР-а, онда дај нек то покрену да нас увјере или разувјере, чему бјанко подршка око које ће се потрошити национална енергија, или још дубљи раздор направити, осјећам да велики број људи није уопште заинтересован за то заобљено на ћоше референдумисање, прије би изашли на улицу да се сруши покварени режим и БХ и РС, него са оловком у руци ко идиоти заокруживали неке додикове дијаграме!?
  СДС је у овој причи најсмјешнији, нису се јавили кад су охаеровци заједно са додиком скидали Предсједника РС Шаровића и Поплашена, а сад као и они нешто сконтали!? да, можда, не,…о је..

 31. Мислим да је све јасно тако да ћу да завршим са овом темом и одем на 10- одневно одмарање од вас!:)

  Приједор, живиш опет у прошлости на коју сам указивала. Немамо ми ништа од тога да полемишемо шта је било, ко је био, ко је на шта пристао. Немамо ни од тога да живимо у садашњости и не размишљамо шта ће да буде сутра. И то је један од главних проблема код Срба. Суштина је та да нам је захтијев за плаћање милијарду марака одштете пред вратима. Да ли ћемо да критикујемо, јадикујемо, помиримо се са судбином и чекамо, али ћемо бар нешто да покушамо на нама је. Малоприје у Визити је човјек из ТБ поставио питање да ли може да се живи од 160 КМ… Г. из Требиња, када стигне ово на наплату, нећеш имати ни 160. Лоповлук је био, постоји, али не можемо тиме да правдамо све и једноставно се предамо!

  Дражене, прикупи потписе, ти си бар предузимљив, сад још имаш и легитимитет у народу. Ја ћу потписати петицију за расписивање референдума по овим питањима! Ајде, с обзиром да ћу имати обавеза ових дана и да нећу имати времена за Фронтал… срећно са турниром 23., надам се да ће се пријавити доста екипа и да ће се скупити лова за малу Андреју Лисац! Људи, одазовите се!

  1978, хвала. То је суштина онога што сам хтјела да кажем! 🙂

  И солидаришимо се са овим људима. Комшије су за Дивјакову кауцију искеширали лову из буџета, а ми гледамо како се наши људи затварају. Приједор, о њима размишљај, а не о Додику!

  Мушкарци! Баш везе немате и само би да критикујете! Вријеме је да ми преузмемо ствари у своје руке. 😀

  Позз!:)

 32. Ања драга си ти особа, али морам да ти кажем да бунцаш небулозе! Онај ко не зна своју прошлост не зна ни своју будућност!

  Звучаће шовинистички, али на ову твоју изјаву:“Мушкарци! Баш везе немате и само би да критикујете! Вријеме је да ми преузмемо ствари у своје руке.“ одговор је дао неки кркан на тамо некој слави гдје се игром случаја задеих:

  „Женски посао је да мјеси питу и милује киту!“ B-)

 33. Ања, зашто бих ја прикупљао потписе, кад неко то може лако предложити у НСРС? Често се не знају приоритети, а анкета ништа не значи ако није обавезујућа. Ето, ја ћу изаћи на референдум, заокружити да ми не требају ни одлуке Суда БиХ и да желим да се пониште све насилне одлуке високих представника, али то нема неку правну снагу. Не желим форму, ввећ суштину, а ова питања поменух баш зато што су подједнако важна. Али сигуран сам да нико не жели да пита народ по тим питањима. А кад постанемо дио НАТО пакта, кад се задужимо до гуше, кад продамо сва природна богатства и енергетске потенцијале, са РС која је пресјечена физички на два дијела, много ће нам значити независност. Повјетарац би нас могао одувати, али тешко је то за разумијевање људима, којима тв дневник каже другачије.

  Буда, немој тако! Ања даје велики допринос у расправама и треба то уважити. Јасно је да је неутрална и то је оно што смета свим пристрасним мушкарцима. Ја често беспотребно критикујем будалаштине и она ми је параметар, који ме враћа на прави аутопут.

 34. Будиша, треба да подржиш млађе колеге, а не да саботираш. Ако је ико истицао ово „без прошлости нема будућности“… ја сам. Дражен може да потврди. Помињање прошлости уопште није било у том контексту.

  Што се изјаве тиче, обично су пробисвјети који тако говоре највећи папучари у причи! Није звучало шовинистички, звучало је безвезе!

  Дражене, знам шта хоћеш да кажеш, али ја лично сматрам да је ово приоритет. До НАТО- а има још времена, ово остало сигурно неће бити предмет референдума, не живим у заблуди да хоће. Ипак, ајде да бар нешто ријешимо.

  Неће имати правну снагу, али послаће поруку да оно што је пролазило прије 7, 8 година неће више. Имам ја ту милион замјерки, али… опет кажем, боље да се бар нешто дешава него да се ћути као до сада!

 35. @anja
  Milijardu neka izvadi iz jednog malog džepića predsjednik i neka plati.
  A gdje su još radmanovićeve, špirićeve, radojčićeve, džombićeve, đokićeve… neka ih grcaju?
  Mi imamo još samo gole živote.

 36. Ово је све без везе. Ако народ изгласа (а хоће сигурно) референдумско питање да је Суд БиХ неуставан онда треба по објављивању резултата у СГРС да се из затвора пусте сви осуђени од стране овог суда који казну издржавају на територији за коју је суд нелегалан.

  Мислим да је Додик направио кључну грешку и да је ово почетак његовог краја. Због тога ми је врло жао јер га сматрам поштеним и искреним Србином, али је чињеница да је у његовом окружењу превише социјалистичко-радикалског смећа и да је он изворне осниваче Странке независних демократа растјерао, а окружио се отпадом из Социјалистичке партије и радикала, удбаше из ДНС-а да не спомињем.

  Још једном наглашавам да ми је жао, јер видим превише лешинара који мјеркају његово мјесто.x-(

 37. @simo
  A, on došao iz časnih , namjera ? Ne iz lešinarskih? Ha ha ha!
  Da ekonomski , pivredno, duhovno osnaži rs? Da očuva ono za što se borio?
  „Poplašen ne može po crnoj zemlji da ‘oda, a hoće da bude predsjednik“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *