Фонд ПИО: Запослених мало више него пензионера

Број запослених у Републици Српској већи је од броја пензионера и та стопа зависности од 1,16 према један слична је у свим земљама региона, изјавио је данас Срни портпарол Фонда пензијског и инвалидског осигурања /ПИО/ Српске Тихомир Јоксимовић. Према његовим ријечима, однос запослених и пензионера у Федерацији БиХ је лошији и износи 1,14 према један, […]

среда, мај 8, 2013 / 00:07

Број запослених у Републици Српској већи је од броја пензионера и та стопа зависности од 1,16 према један слична је у свим земљама региона, изјавио је данас Срни портпарол Фонда пензијског и инвалидског осигурања /ПИО/ Српске Тихомир Јоксимовић.

Према његовим ријечима, однос запослених и пензионера у Федерацији БиХ је лошији и износи 1,14 према један, док је у Хрватској 1,17 према један.

Стопа зависности у Црној Гори је 1,37 запослених на једног пензионера, у Словенији 1,43 према један, у Србији 1,52 према један, а најбољи однос запослених и пензионера има Македонија са стопом зависности од 1,77 према један.

Према подацима Фонда ПИО, број запослених у Републици Српској је 276.195, а број пензионера 237.206.

Јоксимовић каже да се дешава да број запослених и пензионера буде идентичан, јер се уплате плата и доприноса за запослене не извршавају одмах по истеку једног мјесеца, него током цијелог наредног мјесеца.

Према његовим ријечима, у Републици Српској има око 30.000 запослених за које послодавци не уплаћују или, најчешће, нередовно уплаћују доприносе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *