Финансијске институције праве више штете него користи

Међународне финансијске институције човјечанству праве много више штете него користи, јер диктирају земљама шта треба да ураде, изјавио је професор Правног факултета на Универзитету у Љубљани Јоже Менцингер. "Поготово то чине када су државе због задужења обавезне да их слушају", навео је Менцингер, оцјењујући да "штедна хистерија" и смањивање јавног сектора само продубљују кризу која […]

среда, октобар 17, 2012 / 10:01

Међународне финансијске институције човјечанству праве много више штете него користи, јер диктирају земљама шта треба да ураде, изјавио је професор Правног факултета на Универзитету у Љубљани Јоже Менцингер.

"Поготово то чине када су државе због задужења обавезне да их слушају", навео је Менцингер, оцјењујући да "штедна хистерија" и смањивање јавног сектора само продубљују кризу која ће прерасти у социјални хаос.

Менцингер је за београдске "Вечерње новости" нагласио да државама није потребан Међународни монетарни фонд /ММФ/ да им каже да треба провести реформу пензионог система.

Он сматра да праве разлоге за економску кризу не треба тражити у већој потрошњи, него у прерасподјели друштвеног производа на штету рада и у корист капитала, која траје деценијама и која је повећавала јаз између штедње и инвестиција.

Према његовим ријечима, вишкови штедње кориштени су за приватизације, преузимања предузећа и шпекулације, а производња је, уз то, преношена у земље са јефтином радном снагом, што је још више повећавало јаз између понуде и потражње.

Менцингер је рекао да се за кризу окривљује јавни сектор, умјесто да се смањује финансијски сектор и да се забране многи "финансијски производи", који нису ништа друго него инструменти за пљачку.

Он сматра да је требало да се приђе прерасподјели у корист рада и додао да су банке криве за велике дефицити и повећања јавних дугова.

Менцингер је навео да слободних тржишта једноставно нема и да нико не чека на производе из Србије или Словеније, које као мале земље зависе од извоза. /Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *