Филе: Штрајк није спојив са тежњама европске интеграције Србије

Комесар ЕУ за проширење Штефан Филе изразио је наду да ће лидер напредњака Томислав Николић прекинути штрајк јер „то није спојиво са тежњама за европску интеграцију Србије“. На интерпарламентарном дијалогу Европског парламента и Скупштине Србије у Бриселу, Филе је рекао да је штрајк глађу и жеђу "погрешан правац" и да се угрожавају демократске институције ако […]

уторак, април 19, 2011 / 18:32

Комесар ЕУ за проширење Штефан Филе изразио је наду да ће лидер напредњака Томислав Николић прекинути штрајк јер „то није спојиво са тежњама за европску интеграцију Србије“.

На интерпарламентарном дијалогу Европског парламента и Скупштине Србије у Бриселу, Филе је рекао да је штрајк глађу и жеђу "погрешан правац" и да се угрожавају демократске институције ако се из њих излази и примјењују "посљедња средства".

Филе је нагласио да само стабилно политичко окружење може допринијети испуњавању "амбициозних циљева које је Србија себи поставила по питању европских интеграција" и додао да разлике морају да се рјешавају у оквиру постојећег политичког процеса.

Филе је додао да је са пажњом и забринутошћу пратио догађаје овог викенда у Србији.

Говорећи о напретку Србије у европским интеграцијама, европски комесар је упозорио да се мора остварити додатни напредак по питању кључних реформи.

Према његовим ријечима, Србија се мора концентрисати на неопходне реформе и обавезе, а њена политика мора бити вођена у складу са стратешким циљем прикључења ЕУ, док сва рјешења морају бити усклађена са европским стандардима.

"Сат откуцава, а ЕУ ће пажљиво пратити", рекао је Филе, наводећи да Европска комисија веома активно ради на припреми мишљења за српску кандидатуру и да је анализа одговора Србије на Упитник окончана.

                                                                                                                                                    Извор: РТРСОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *