ФИФА: Блатер има више шансе од Хамама

Сва је прилика да у Цириху, 1. јуна, Свјетска фудбалска федерација (Фифа) неће добити свог деветог предсједника од оснивања (1904). Швајцарац Јозеф Блатер (74 год) обићи ће куглу земаљску да обезбиједи гласове националних савеза за четврти узастопни мандат (први пут изабран 1998), обећава и последњи, а не би било изненађење да свог јединог противкандидата Катаранина […]

петак, мај 20, 2011 / 20:45

Сва је прилика да у Цириху, 1. јуна, Свјетска фудбалска федерација (Фифа) неће добити свог деветог предсједника од оснивања (1904).

Швајцарац Јозеф Блатер (74 год) обићи ће куглу земаљску да обезбиједи гласове националних савеза за четврти узастопни мандат (први пут изабран 1998), обећава и последњи, а не би било изненађење да свог јединог противкандидата Катаранина Мохамеда бин Хамама, предсједника Азијске фудбалске конфедерације, потуче до ногу.

У последње вријеме, у прави час, стиже му још вјетра у једра и то из „колевке фудбала”.

Енглески „Сандеј Тајмс” увјерава да су чланови Фифиног извршног комитета Иса Хајату (Обала Слоноваче) и Жак Анума (Камерун) добили по милион и по евра да гласају за Катар кад се бирао домаћин свјетског првенства 2022, а Бин Хамам је био главни поборник кандидатуре своје земље, која је побиједила САД, Јапан, Аустралију и Јужну Кореју.

Иако су проказани Фифини чиновници формално под Блатером, сматра се да ће афера о корупцији у врху Свјетске фудбалске федерације да иде наруку Швајцарцу, односно да ће се обити о главу његовом конкуренту.

Блатер каже да је „Сандеј Тајмс” пристао да Фифи ода ко му је извор информације и да га пошаље у њено сједиште као кључног свједока у будућој истрази.

Ако се докаже да је било корупције, Блатер не искључује могућност да Катару буде одузет мундијал, а да се гласање понови.

Све ће бити познато 1. јуна, када засједа и Фифин Комитет за етику, који треба да разматра и наводе лорда Дејвида Трисмена, некадашњег предсједника Фудбалске асоцијације Енглеске, да су у корупцију умијешана још четири члана извршног комитета.

„Категорички одбијамо све оптужбе. Спремни смо да докажемо да нисмо криви. Поштено смо водили кампању која је измијенила историју фудбала”, бране се Катарани, који намјеравају да већ почетком идуће године, деценију прије мундијала у њиховој земљи, оснују организациони комитет. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *