ФИБА: Евробаскет сваке четири године

Челници ФИБА, предсједник Иван Манини и генерални секретар Патрик Бауман, одржали су у Истанбулу састанак са представницима националних федерација Турске, Украјине, Пољске, Белорусије, Азербејџана, Грузије и Србије на коме је највише било ријечи о новом систему и календару такмичења (од 2017. до 2030. године) који је усвојен на састанку Централног борда ФИБА у Куала Лумпуру […]

субота, мај 4, 2013 / 11:42

Челници ФИБА, предсједник Иван Манини и генерални секретар Патрик Бауман, одржали су у Истанбулу састанак са представницима националних федерација Турске, Украјине, Пољске, Белорусије, Азербејџана, Грузије и Србије на коме је највише било ријечи о новом систему и календару такмичења (од 2017. до 2030. године) који је усвојен на састанку Централног борда ФИБА у Куала Лумпуру новембра прошле године.

Кошаркашки савез Србије на састанку са челним људима ФИБА представљали су генерални секретар Андрија Клеут и селектор Душан Ивковић. Састанку су такође присуствовали Предраг Богосављев, директор ФИБА за организацију такмичења и догађаја, Зоран Радовић, директор спортског развоја у ФИБА, као и Бугарин Коста Илиев задужен за баскет „3 на 3“.

Континентални шампионати од 2017. одржаваће се сваке четири године. Послије Свјетског првенства у Шпанији 2014. године, сљедећи Мундобаскет неће се играти 2018. него 2019. и биће игран као и шампионати Европе у размаку од такође четири године.
Такође, за пласман на наредне свјетске шампионате националне селекције ће морати да играју квалификације које ће бити одржане у шест термина: новембар (2017), фебруар, јун, септембар, новембар (2018) и фебруар (2019). Умјесто досадашње 24 селекције, на будућим планетарним првенствима учествоваће 32 репрезентације.

У ФИБА сматрају да ће модификовани систем такмичења допринијети даљем развоју и глобализацији, као и још већој популарности кошарке широм свијета. Што се тиче учешћа на Олимпијским играма 2020, по новом формату ФИБА, директан пласман се може обезбиједити на Свјетском првенству 2019. године као и на четири квалификациона турнира који ће накнадно бити одржани у четири зоне, саопштио је КСС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *