Фергусонoва пророчанства: ЕУ се за десет година распада на четири блока

Србија и Хрватска ће 2021. године увелико бити чланице Сједињене европске државе , новог блока у којем ће доминанту улогу имати Њемачка, након иступања Велике Британије и Скандинавије из њене претходнице ЕУ, сматра професор Најал Фергусон са Харварда.  У оквиру своје визије једне потпуно другачије европске заједнице, изложене у ауторском чланку објављеном на сајту "Волстрит […]

уторак, новембар 22, 2011 / 13:00

Србија и Хрватска ће 2021. године увелико бити чланице Сједињене европске државе , новог блока у којем ће доминанту улогу имати Њемачка, након иступања Велике Британије и Скандинавије из њене претходнице ЕУ, сматра професор Најал Фергусон са Харварда.

 У оквиру своје визије једне потпуно другачије европске заједнице, изложене у ауторском чланку објављеном на сајту "Волстрит џорнала", Фергусон пише да ће Европа, десет година након велике економске кризе, изгледати сасвим другачије.
Европа ће 2021. године, десет година након велике економске кризе, како сматра овај професор историје, бити подијељена на четири блока – Русију, Велику Британију, Нордијску лигу и СЕД, преноси "Блиц".

Британија ће из постојеће ЕУ, предвиђа Фергусон, иступити пошто премијер Дејвид Камерон, који ће за 10 година бити на почетку свог четвртог мандата, попусти пред евроскептицима у својој странци и распише референдум, на којем ће се јавност готово двотрећинском већином изјаснити за излазак из европског блока.

Швеђани и Данци, након успјеха популиста на изборима у Финској, одбиће нјемачки предлог за заједничко спасавање посусталих економија јужне Европе, а Норвежани ће убрзо основати Нордијску лигу којој ће приступити Шведска, Данска, Финска и Исланд.
Фергусон сматра да ће у Њемачкој доћи до великих потреса на политичкој сцени већ 2013. године, с поразом канцеларке Ангеле Меркел на изборима.

Професор са Харварда наводи да ће, затим, нова социјалдемократска влада у Берлину наставити с политиком ширења ЕУ, а да ће већ 2014. убиједити преосталу 21 чланицу овог блока да уђу у нови – СЕД, под њеним патронатом.

Нови блок, чије ће се сједиште премјестити из Брисела у Беч, с приступањем осталих земаља бивше СФРЈ – БиХ, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Косова и Србије, имаће 28 чланица, а с распадом Белгије на фламанску и валонску државу, који аутор такође предвиђа, добиће још једну чланицу.

Аутор, између осталог, пише да ће евро успјети да преживи велике потресе у наредној деценији, а да ће нјемачки званичници разматрати нову конференцију на Јалти, на којој би источна Европа била подијељена на руску и европску зону утицаја.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *