Фејсбук: Већа приватност, већа гњаважа, и контрола 20 година

Након бројних притужби на рачун Фејсбука због кршења приватности, америчка Федерална трговачка комисија донијела је „историјско“ рјешење према којем Фејсбук мора пуно боље штитити приватност својих корисника и пристати на сталне провјере независне комисије у том погледу сљедећих 20 година. Случај произлази још из 2009. године када је Фејсбук почео приватне информације корисника користити у […]

среда, новембар 30, 2011 / 14:59

Након бројних притужби на рачун Фејсбука због кршења приватности, америчка Федерална трговачка комисија донијела је „историјско“ рјешење према којем Фејсбук мора пуно боље штитити приватност својих корисника и пристати на сталне провјере независне комисије у том погледу сљедећих 20 година.

Случај произлази још из 2009. године када је Фејсбук почео приватне информације корисника користити у јавне сврхе без њиховог знања и пристанка, што је Комисија окарактеризирала као "неправедну и варљиву" праксу, пише Њујорк Тајмс. Федерална комисија је утврдила и како Фејсбук у неким случајевима оглашивачима такође допушта увид у приватне информације корисника, као и то да и након брисања профила Фејсбук и даље користи податке, иако је годинама тврдио да то не чини.

Овом одлуком свему томе би се требало стати на крај. Иако је Комисија у овом случају навела осам тужитеља, ипак није оптужила Фејсбук да је намјерно прекршио закон, па није било ни одштета. Међутим, уколико Фејсбук у будућности прекрши услове ове одлуке, биће приморан плаћати казну од 16.000 долара на дан, по свакој тачки тужбе.

Марк Закерберг на свом блогу је признао да је компанија "у прошлости направила много грешака", али да је већ поправила много проблема које Комисија наводи.

"Фејсбук ће остати посвећен томе да буде транспарентан. Увијек смо жељели корисницима омогућити да објављују и дијеле садржаје без пуно гњаваже", преноси његове ријечи Њујорк Тајмс.

Нове одлуке Федералне трговачке комисије ће недвосмислено резултирати тиме да ће Фејсбук морати увести мало више "гњаваже" и провјера. Претпоставља се како ће корисник сваки пута када нешто жели подијелити и учини видљивим изван свог круга пријатеља директно приморати Фејсбук да провјерава његову аутентичност и дозволу. Приватност ће бити заштићенија, али ће бити и већа гњаважа.

"Сви знамо да Фејсбук стално иде линијом мањег отпора и да му се стално прогледава кроз прсте кад су у питању обећања о заштити приватности. Као и већина других интернетских компанија мислили су да ће се моћи извући с тим. Али нису", прокоментарисао је професор права Ерик Голдмен одлуку Комисије. Да би се осигурала стална послушност по овом питању, Комисија је Фејсбук приморала на то да свој програм заштите приватности подвргава истрази неовисне комисије сљедећих 20 година. 0 КОМЕНТАРА

  1. Мени неке ставри нису јасне: Зашто одмах постови нису подешени да буду само за пријатеље, а онда да се бира ако се жели супротно. Сјећам се да је био период кад су промијенили подешавања, па су се свима могле видјети слике, иако су их људи прво подесили као приватне, само за пријатеље.

    Друго, чему се људи оволико трипују. Улазак на фејс је ствар којом пристајеш на јавну комуникацију. Друго је то ако је тачно да они све податке, па и избрисане штекују и продају. Мислим да је то за кривичне пријаве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *