Федерални буџет не предвиђа враћање дуга Српској

Новоизабрани премијер Федерације БиХ Нермин Никшић рекао је Срни да у буџету Федерације за 2011. годину није предвиђен дуг према Републици Српској од 48,3 милиона КМ на основу расподјеле прихода од пореза на додату вриједност. Никшић је истакао да је очигледно да дуг постоји и да је Федерација обавезна да то поравна.   "Не кукамо, […]

субота, март 26, 2011 / 00:17

Новоизабрани премијер Федерације БиХ Нермин Никшић рекао је Срни да у буџету Федерације за 2011. годину није предвиђен дуг према Републици Српској од 48,3 милиона КМ на основу расподјеле прихода од пореза на додату вриједност.

Никшић је истакао да је очигледно да дуг постоји и да је Федерација обавезна да то поравна.

 

"Не кукамо, ријешићемо то. Мислим да ћемо се договорити о томе", рекао је Никшић, пред почетак сједнице Представничког дома федералног Парламента.

 

Он је нагласио да је јуче упућен допис којим се тражи да се Управни одбор Управе за индиректно опорезивање изјасни о том дугу, док новоизабрана Влада ФБиХ не заузме став и "не уђе у материјале".

 

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је раније да ће представници Српске у Управном одбору Управе за индиректно опорезивање БиХ инсистирати да ФБиХ најкасније до краја јуна Српској врати 48,3 милиона КМ колико дугује на основу расподјеле прихода од пореза на додату вриједност.

 

Тегелтија је навео да је укупан дуг ФБиХ према Српској на основу расподјеле прихода од ПДВ-а 52,97 милиона КМ, док је дуг Српске према ФБиХ 4,57 милиона КМ.

 

Представнички дом Парламента ФБиХ требало би данас да разматра по хитном поступку приједлоге буџета ФБиХ за 2011. годину од 1,699 милијарди КМ и закона о извршењу буџета, упркос одлуци којом Централна изборна комисија БиХ поништава конституисање Дома народа и избор руководства Федерације.

Овогодишњи приједлог буџета је мањи за 164 милиона КМ у односу на прошлогодишњи, а у односу на његово извршење мањи за 35 милиона КМ.

 

Парламент Федерације БиХ по хитном поступку разматра буџет јер 31. марта истиче одлука о привременом финансирању коју је почетном године наметнуо високи представник Валентин Инцко.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *