Федерација мора платити

Дуг Федерације БиХ од 48,3 милиона марака према Републици Српској, настао расподјелом прихода од ПДВ-а, мора да буде исплаћен, слажу се представници Управе за индиректно опорезивање и Владе Српске. Радна група за поравнања дуговања из РС урадила је процјену, јуче су требали да одрже сједницу како би потврдили исправност обрачуна, али на сједницу нису дошли […]

субота, март 26, 2011 / 16:58

Дуг Федерације БиХ од 48,3 милиона марака према Републици Српској, настао расподјелом прихода од ПДВ-а, мора да буде исплаћен, слажу се представници Управе за индиректно опорезивање и Владе Српске.

Радна група за поравнања дуговања из РС урадила је процјену, јуче су требали да одрже сједницу како би потврдили исправност обрачуна, али на сједницу нису дошли представници Федерације. Федерални буџет за ову годину је усвојен, али у њему нису предвиђена средства за исплату овог дуга.

 

Радна група требало је да усагласи износ поравнања, али то нису успјели јер се представници Федерације нису појавили на јучерашњем састанку.

 

Министар финансија РС, Зоран Тегелтија, сматра да представници Федерације намјерно нису дошли и састанак су пролонгирали за понедјељак.

 

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање на посљедњој сједници разматрао је поравнање дуга. Сада је на радној групи да сачини усаглашене приједлоге одлука о поравнању дуга које ће Управни одбор усвојити, а Управа извршити. Премијер Републике Српске, Александар Џомбић, увјерен је да ће компромис бити постигнут.

 

Свјесни су у Федералној Влади да дуг постоји, али средства за ову намјену федералним буџетом за 2011. нису планирана. Премијер Федерације БиХ, Нермин Никшић, то је и потврдио.

 

Радна група за поравнања дуговања из РС стоји иза оног што је показала математика и што је утврдило Одјељење за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање, а то је да Федерација, Српској дугује 48,3 милиона марака и да су заинтересовани да то што прије ријеше.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *