ФБиХ: Ниједан ентитет не може оспоравати државне институције

Представнички дом Парламента Федерације БиХ данас је гласовима свих 68 присутних посланика усвојио Декларацију у којој се наводи да ни један ентитет не може оспоравати државне институције „које су успостављене на основу Устава и закона БиХ, као неизоставни дио независног и непристрасног правосудног система БиХ“. Ванредној сједници Представничког дома Парламента ФБиХ данас нису присуствовали посланици […]

среда, април 27, 2011 / 15:44

Представнички дом Парламента Федерације БиХ данас је гласовима свих 68 присутних посланика усвојио Декларацију у којој се наводи да ни један ентитет не може оспоравати државне институције „које су успостављене на основу Устава и закона БиХ, као неизоставни дио независног и непристрасног правосудног система БиХ“.

Ванредној сједници Представничког дома Парламента ФБиХ данас нису присуствовали посланици два ХДЗ-а.

Усвојеним документом осуђују се "напади" и на друге институције БиХ које проводе владавину права, посебно на Обавјештајно-безбједносну агенцију /ОБА/ и Агенцију за истраге и заштиту БиХ /СИПА/ и подржава њихов рад на заштити уставно-правног поретка и у борби против организованог криминала, тероризма и ратних злочина.

У Декларацији се позива високи представник у БиХ да и даље активно ради на провођењу преосталих одредаба Дејтонског мировног споразума, те да у складу са својим мандатом и обавезама поништи све одлуке које нису у складу са тим споразумом и да санкционише одговорне.

Документом се одбацује ентитетско оспоравање државних закона и институција, "јер је то узурпирање неприпадајућих надлежности".

"Одбацујемо ентитетско оспоравање ОХР-а као груби атак на Дејтон и правни систем државе. Подржавамо снажније присуство и улогу специјалног представника ЕУ као и нужност трајања институционалне функције ОХР-а све до пуне имплементације Дејтонског споразума и преноса његових надлежности на домаће институције, односно до пријема БиХ у НАТО", наводи се у Декларацији.

У Декларацији се позива на отклањање дискриминације у уставно-правном систему БиХ, провођењем одлуке у случају "Сејдић и Финци", као и на усклађивање цјелокупног правног система у БиХ са европском конвенцијом о људским правима и са свим додатним споразумима о људским правима који су наведени у Уставу БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 13. априла одлуку о расписивању референдума у Српској на којем би грађани требало да се изјасне да ли подржавају наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *