Фариџ о тајном документу: ММФ жртвовао Грчку

Вођа британске Независне странке и европарламентарац Најџел Фериџ у тексту за британски Телеграф жестоко се обрушио на тајни извјештај ММФ, који је „процурио“ у јавност прије неколико дана, тврдећи да је то још један доказ да се новац британских порезника трошио за удар против грчког народа. У тексту насловљеном "Грчка је жртвована на олтару неуспјелог […]

понедељак, јун 10, 2013 / 09:21

Вођа британске Независне странке и европарламентарац Најџел Фериџ у тексту за британски Телеграф жестоко се обрушио на тајни извјештај ММФ, који је „процурио“ у јавност прије неколико дана, тврдећи да је то још један доказ да се новац британских порезника трошио за удар против грчког народа.

У тексту насловљеном "Грчка је жртвована на олтару неуспјелог евро експеримента" Фариџ напомиње како је ММФ био спреман да се коцка се милијардама долара на "једну обичну велику лаж", која је резултирала уништавањем милиона живота.

"Грчка је жртвована на олтару пропалог евро експеримента, њена пословна заједница је десеткована, њене породице су отјеране у сиромаштво, њена стопа самоубистава је дотакла плафон (повећала се више од 40 посто у годинама кризе). незапосленост у земљи штрајкова се учетверостручила, а стопа незапослености младих сада је досегла 64 посто", пише Фериџ.

"Оно што се догодило није ништа више од очајничког изигравања древног режима, бацања коцке на Версајски играчи стол, надајући се да ће се, барем једном, коцке посложити. Никада нису…", додаје Фериџ.

Тајни документ ММФ-а: Погријешили смо кад смо Грчку тјерали на резове!

ММФ је признао је да је њихова политика штедње у Грчкој подбацила. У ММФ документу који носи ознаку "строго повјерљиво" стоји да су прије три године "потцијенили штету коју ће мјере штедње нанијети грчкој економији", објавио је Вол Стрит Џурнал.

Грчка је у рецесију упала прије шест година. ММФ и Европска унија одобриле су Грчкој пакете финансијске помоћи, али под условом резања јавне потрошње у готово свим аспектима, с нагласком на нужност отпуштања у јавном сектору.

ММФ сада признаје да то није била добра идеја, али наглашава да им је оваква политика према Грчкој купила вријеме потребно за ограничавање размјера кризе у осталим чланицама еврозоне. Документ чији садржај преноси овај лист настао је у огранку ММФ-а у Вашингтону. Портпарол ММФ, грчко Министарство финансија и Европска комисија одбили су да коментаришу садржај овог документа.0 КОМЕНТАРА

  1. Он и Томашићева има да направе антиевропски блок у сред Брисела.За 7-8 хиљада евра месечно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *