Фактички, омиљена ријеч премијерке Српске

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да ће Влада Српске наћи начина да ријеши питања битна за њене грађане у свакој ситуацији када институције БиХ не буду реаговале, а надлежне су за одређене ствари, као што је био случај са јединственим матичним бројем грађана. Цвијановићева је негирала да проблем ЈМБГ лежи у […]

четвртак, мај 23, 2013 / 22:09

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да ће Влада Српске наћи начина да ријеши питања битна за њене грађане у свакој ситуацији када институције БиХ не буду реаговале, а надлежне су за одређене ствари, као што је био случај са јединственим матичним бројем грађана.

Цвијановићева је негирала да проблем ЈМБГ лежи у Српској, нагласивши да је Српска та која је нашла модалитет и начин рјешавања тог проблема, зато што су, како је рекла, институције на нивоу БиХ неупотребљиве, неефикасне и неодговорне, јер не могу да нађу рјешење за живот сваког грађанина.

Она је за Алтернативну телевизију рекла да је одлука коју је Српска донијела о јединственом матичном броју наишла на оспоравања појединих званичника и институција БиХ, а долазила су и упозорења од међународне заједнице.

"Постоје блокаде из Сарајева, јер су неки политички циљеви и агенде за поједина лица на нивоу БиХ далеко важнији од ствари које се односе на живот грађана", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да су изузетно ниски ефекти рада институција БиХ на оно што је релевантно за живот грађана БиХ – свега један одсто.

"Имам право да питам зашто они горе не рјешавају питања за која су надлежни. Поставља се питање смисла или бесмисла институција које су нагомилале администрацију, а не могу произвести добар ефекат за живот грађана", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да је Република Српска испунила све обавезе које тражи Међународни монетарни фонд, али аранжман са том институцијом зависи искључиво од дешавања у Федерацији БиХ.

 

"Ми се не задужујемо да би се то искористило за дневну потрошњу. Све се земље задужују. Имамо и резервни план на који начин ће се обезбиједити стабилност која је потребна", нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да су у прва два мјесеца рада Владе почеле да се реализују ствари изнесене у експозеу, а неке од првих одлука односиле су се на пољопривреду.

"Задовољна сам радом Владе за ово вријеме. Министри раде као компактан тим", рекла је Цвијановићева. Она је додала да Влада Српске оснива фонд који ће пружати помоћ привреди.

Она је истакла да се интервенција Владе у "Шумама Српске" показала као добра, па би ово јавно предузеће у октобру могло имати позитивно пословање.

Цвијановићева је истакла да ће бити потребне године да се утврди која су лица одговорна за стање у Фабрици глинице "Бирач", наводећи да је за мјесец дана од када је интервенисано у том привредном субјекту повећана производња, а почела је и исплата плата и овјера здравствених књижица.

Премијер Српске оцијенила је да су односи између Српске и Србије добри, и да ће такви бити и у будућности.
 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *