Фајон изразила забринутост због слабог напретка БиХ ка ЕУ

Члан Комисије за спољне послове Европског парламента Тања Фајон изразила је данас забринутост због слабог напретка у БиХ у европским интеграцијама и због чињенице да нису остварена обећања дата током дијалога на високом нивоу о приступању БиХ у ЕУ. "Очигледно, политичари прошле године нису имали довољно воље за хитне реформе, а грађани већ осјећају посљедице […]

среда, октобар 10, 2012 / 21:37

Члан Комисије за спољне послове Европског парламента Тања Фајон изразила је данас забринутост због слабог напретка у БиХ у европским интеграцијама и због чињенице да нису остварена обећања дата током дијалога на високом нивоу о приступању БиХ у ЕУ.

"Очигледно, политичари прошле године нису имали довољно воље за хитне реформе, а грађани већ осјећају посљедице лоших одлука политичара", рекла је Фајонова, уз оцјену да унутрашња ситуација у БиХ блокира европски пут.

Она је изразила наду да ће политичари поново вратити БиХ на прави пут, како би што је прије могуће могла да се кандидује за чланство у ЕУ, саопштено је из кабинета Тање Фајон у Бриселу.

Коментаришући извјештаје о напретку земаља западног Балкана, које је данас објавила Европска комисија, Фајон је рекла да извјештаји представљају огледало актуелне ситуације у земљама и дају им „вјетар у леђа“ да наставе европским путем.

Фајонова је изразила задовољство напретком Србије, али је додала да су потребни додатни кораци који ће показати искрени дијалог са Приштином, као и значајне реформе правосуђа, ангажовање у борби против корупције и организованог криминала, као и побољшање ситуације у вези са правима мањина.

“Поздрављам напредак дијалога на високом нивоу између ЕУ и Македоније, јер је то јасан показатељ да се земља припрема за почетак приступних преговора. Надам се да ће спор око имена са Грчком бити ускоро ријешен“, рекла је Фајонова.

Она је поздравила напредак Албаније, која је начинила корак напријед у неким од најважнијих питања, али напредак и даље мора да се оствари у домену реформи правосуђа и јавне администрације.

“Истински тест зрелости политичке елите показаће се на изборима наредне године“, рекла је Фајонова.

Говорећи о Косову она је рекла да Косово има јасну европску перспективу, али ће бити спремно да преузме значајније кораке остваривањем напретека у неким кључним питањима.

“Црна Гора је остварила одређени напредак, али мора да дјелује много одлучније и неуморно у борби против организованог криминала и корупције на високом нивоу“, рекла је Фајонова.

Фајонова је истакла да је западни Балкан на прекретници. "Западни Балкан је дио Европе, али земље региона суочавају са великим напорима на путу ка ЕУ, а посебно се тражи више одлучности и јасне жеље за реформама", рекла је Фајонова.

Она је истакла да је ово јасна порука да је процес проширења жив и да се само конкретни резултати, који показују да се животи грађана побољшавају, могу сматрати кораком напријед.

“Од политичара зависи колико брзо и одлучно ће земље наставити путем ЕУ. Нема времена за оклијевање са неопходним реформама због унутрашњих цјенкања. Добробит и безбједност грађана и будућност младе генерације је у питању“, рекла је Фајонова.

Броба против организованог криминала и корупције мора бити приоритет напора свих влада у региону, као и јаснији и ефикаснији приступ реформи правосуђа, економији, управљању, администрацији, незапослености, социјалној инклузији, као и слободи медија и плуралности, закључила је Фајонова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *