Европски савјет данас о Србији: И преговори, и провјере

Европски савјет, који чине лидери земаља чланица ЕУ, одлучиваће данас у Бриселу о датуму почетка преговора са Србијом. Нацрт закључака који су једногласно усвојили шефови дипломатија ЕУ у уторак и који данас треба да потврде шефови држава или влада пред крај дводневног засједања, садржи одредницу да ће преговори почети "најкасније у децембру 2013 (јануару 2014)". […]

петак, јун 28, 2013 / 08:38

Европски савјет, који чине лидери земаља чланица ЕУ, одлучиваће данас у Бриселу о датуму почетка преговора са Србијом.

Нацрт закључака који су једногласно усвојили шефови дипломатија ЕУ у уторак и који данас треба да потврде шефови држава или влада пред крај дводневног засједања, садржи одредницу да ће преговори почети "најкасније у децембру 2013 (јануару 2014)".

Јануар у загради одражава захтјев Берлина да се претходно размотри да ли ће до краја године битно бити примијењен споразум о нормализацији односа Београда и Приштине.

ЦДУ пун неповјерења

Недељник Глас Европе пише да је "због дубоког неповјерења према Србији у странци ЦДУ канцеларке Меркел, Њемачка заузела тврд став" према Србији.

Европски недељник тврди да је "дубоко неповјерење према Србији" изазвано "неиспуњеним обећањима бившег српског предсједника Бориса Тадића", као и да је "њемачки став разумљив јер су сад на власти политичке снаге које су чиниле окосницу режима Слободана Милошевића".

Али Глас Европе у најновијем броју наглашава да је "ова дипломатска размирица засјенила једноставну истину, а то је да је Србија испунила све услове у последњим годинама и зато заслужује датум за преговоре о чланству, макар тај датум био и услован".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *