Европски астронаути одустали од руског свемиског брода

Европска свемирска агенција (ЕСА) саопштила је данас да је одустала од покушаја да ступи у контакт са поквареним руским свемирским бродом који је послат на Марс, што повећава шансе да ће се летјелица срушити назад на Земљу. Брод "Фобос-Граунд", без људске посаде, требало је да се запути ка Марсу у двоипогодишњој мисији и донесе назад […]

субота, децембар 3, 2011 / 08:36

Европска свемирска агенција (ЕСА) саопштила је данас да је одустала од покушаја да ступи у контакт са поквареним руским свемирским бродом који је послат на Марс, што повећава шансе да ће се летјелица срушити назад на Земљу.

Брод "Фобос-Граунд", без људске посаде, требало је да се запути ка Марсу у двоипогодишњој мисији и донесе назад на Земљу узорке тла са те планете, али се послије лансирања заглавио у Земљиној орбити.

Сви покушају да се са летјелицом успостави контакт и да јој се пошаљу команде за сада су били безуспјешни.

ЕСА наводи да је обуставила напоре да ступи у контакт са летјелицом, али да ће се поново активирати, ако руска агенција за истраживање свемира оствари напредак, преноси АП.

Портпарол ЕСА, чије је сједиште у Паризу, изјавио је да ће Русија током викенда поново покушати да контактира свемирски брод.

Замјеник шефа руске агенције Виталиј Давидов изјавио је прошлог мјесеца да би свемирски брод могао да падне на Земљу крајем децембра или фебруара, ако до тада не крене према Марсу.

Покварена летјелица тешка је 13,2 тона, од чега 11 тона чини веома токсично гориво. Стручњаци кажу да би дио тог горива могао да допре до Земље у смрзнутом стању, али да ће вјероватно изгорјети у атмосфери ако током пада буде у течном стању.

Било је планирано да летјелица стигне у орбиту Марса у септембру сљедеће године и слети на црвену планету у фебруару 2013. године. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *