Европа хоће своје дронове

Три водеће европске компаније из области војне индустрије позвале су данас европске државе да покрену програм производње беспилотних летјелица које европске земље тренутно морају да купују од Израела или САД. Француска „Дасо авијација“, европски гигант ЕАДС и италијанска „Финмеканија“ сматрају да би овакав програм „повећао способности европских оружаних снага и оптимизовао отежану буџетску ситуацију кроз […]

недеља, јун 16, 2013 / 15:32

Три водеће европске компаније из области војне индустрије позвале су данас европске државе да покрену програм производње беспилотних летјелица које европске земље тренутно морају да купују од Израела или САД.

Француска „Дасо авијација“, европски гигант ЕАДС и италијанска „Финмеканија“ сматрају да би овакав програм „повећао способности европских оружаних снага и оптимизовао отежану буџетску ситуацију кроз заједнички развој и финансирање“.

Компаније наводе да су спремне на сарадњу у развоју европске беспилотне летјелице за средње висине и дугог домета, која би омогућила 24-часовно надгледање великог подручја, пренио је Би-Би-Си.

Овакве летјелице тренутно производе само Израел и САД, а кориштене су у свим новијим ратним сукобима, нарочито у Авганистану и Малију.

Француски министар одбране Жан-Ив Ле Дријан изјавио је ове седмице да Париз намјерава да купи 12 извиђачких летјелица типа „рипер“ од САД за око 670 милиона евра.

Он је критиковао чињеницу да ови апарати не могу бити направљени и купљени у Европи и процијенио да је европским земљама потребно око 40 оваквих високо савремених летјелица.

Њемачка је прошлог мјесеца одустала од куповине четири летјелице типа „јуро хок“ због бојазни да не би задовољиле стандарде ратног ваздухопловства. /Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *