ЕУФОР остаје и догодине

Савјет безбједности Уједињених нација продужио је мандат ЕУФОР-а у БиХ за још годину дана, саопштено је у Њујорку.  У резолуцији, коју су 15 чланица Савјета безбједности једногласно усвојиле, поновљено је да "примарна одговорност за даљу успјешну примјену мировног споразума лежи на властима у БиХ", наводи се у саопштењу објављеном на вебсајту УН. Снаге Европске уније […]

четвртак, новембар 17, 2011 / 10:04

Савјет безбједности Уједињених нација продужио је мандат ЕУФОР-а у БиХ за још годину дана, саопштено је у Њујорку.

 У резолуцији, коју су 15 чланица Савјета безбједности једногласно усвојиле, поновљено је да "примарна одговорност за даљу успјешну примјену мировног споразума лежи на властима у БиХ", наводи се у саопштењу објављеном на вебсајту УН.

Снаге Европске уније су 2004. године преузеле мировну мисију од стабилизационих снага НАТО-а, са задатком да осигурају да све стране наставе да се придржавају Дејтонског мировног споразума из 1995. године.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је раније у Савјету безбједности УН да је земља и даље у политичком застоју, углавном "због неспремности политичара да се укључе у дијалог и постигну компромис".

Инцко је истакао да је због политичке нестабилности од кључне важности да ЕУФОР остане на терену и да настави да помаже његовој канцеларији и другим међународним организацијама да испуне своје мандате, наводи се у саопштењу.

Земље чланице су резолуцијом Савјета безбједности УН овлашћене да преузму све потребне мјере да бране присуство ЕУФОР-а и НАТО-а и да им пружају помоћ у спровођењу њихових мисија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *