ЕУ спрема 2 милијарди евра за Западни Балкан

Европска унија припрема најмање двије милијарде евра додатне помоћи за подручје тзв. Западног Балкана, пише сарајевски Дневни аваз. Позивајући се на изворе блиске Европској инвестиционих банци, овај сарајевски дневник пише да је након састанка Савјета министара ЕУ и Европског савјета, гдје се посебно говорило о ситуацији на Балкану, детаљно разговарано и са предсједником ЕК Жан-Клод […]

понедељак, јун 12, 2017 / 11:42

Европска унија припрема најмање двије милијарде евра додатне помоћи за подручје тзв. Западног Балкана, пише сарајевски Дневни аваз.

Позивајући се на изворе блиске Европској инвестиционих банци, овај сарајевски дневник пише да је након састанка Савјета министара ЕУ и Европског савјета, гдје се посебно говорило о ситуацији на Балкану, детаљно разговарано и са предсједником ЕК Жан-Клод Јункером и комесаром за проширење Јоханесом Ханома.

Саговорници Аваза кажу да им је речео да ће ЕУ морати да уложи додатна средства за стабилизацију и побољшање стања на Балкану.

Од Сарајева је, како се наводи, тражено да претресу буџет планиран за ову годину, те да се изнађу начини за преусмјеравање новца у пројекте на Блкану.

Извор Аваза, који је инсистирао на анонимности, је рекао и да се ради о иницијативи Њемачке, која жели да се Унија снажно ангажује на подручју БиХ, Албаније, Косова, Македоније, Србије и Црне Горе.

Прецизирао је и да се на састанцима које су имали са званичницима ЕУ, заједно с представницима других европских финансијских институција, разговарало о износу од барем двије милијарде евра.

То би био додатни новац на онај који ЕУ већ троши на Балкану ове године.

– Током једног од низа разговора које смо имали почетком прољећа сугерисано нам је и да можемо размислити о опцији успоравања или заустављања неких од пројеката који се реализују у Турској, с обзиром на све затегнутије односе између Анкаре и Брисела. Никаква одлука није донесена – пренио је саговорник Аваза.

Иницијатор додатног и снажног ангажмана Уније на Балкану је Њемачка.

Шеф дипломатије те државе Зигмар Габријел (Сигмар Габриел) 31. маја ове године на самиту шефова дипломатија балканских шест држава, одржаном у Берлину у оквиру Аспен института, представио је неке детаље њемачке иницијативе.

Габријел је похвалио учинке иницијативе „Берлин плус", покренуте 2014. године, али и истакао да се много више мора урадити.

– Треба нам ‘Берлин процес плус’! Он мора остварити видљив напредак у државама у региону. Стога, приоритет треба дати идејама које за циљ имају да од региона направе атрактивно економско подручје.

Тиме ће се, неизбјежно, додатно ојачати и учврстити тијесне везе са ЕУ и процес приступања биће додатно убрзан. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *