ЕУ савјетује Хрвате да се суоче са злочинима

Европска унија је упозорила службени Загреб, да „Хрватска мора да изгради увјерљив резиме на подручју екстремистичког национализма“, посебно на подручју процеса против ратних злочинаца. Неки су "угледни" аналитичари протеклих дана закључили како би било најбоље да Хрватској ЕУ прогледа кроз прсте и што брже приведе преговоре крају како се хрватски грађани не би до краја […]

четвртак, април 21, 2011 / 10:02

Европска унија је упозорила службени Загреб, да „Хрватска мора да изгради увјерљив резиме на подручју екстремистичког национализма“, посебно на подручју процеса против ратних злочинаца.

Неки су "угледни" аналитичари протеклих дана закључили како би било најбоље да Хрватској ЕУ прогледа кроз прсте и што брже приведе преговоре крају како се хрватски грађани не би до краја окренули евроскептицизму.

Али, Европа је одлучила да заузме сасвим другачији приступ: инсистирање да се Хрвати напокон суоче са злочинима који су у Олуји почињени под називом патриотизма и окрену се будућности.

"Дипломатска офанзива" коју је прошли петак најавио државни врх због тога и није усмјерена према вани, него се фокусира на домаћу јавност. И, само уколико се национални занос ублажи, а удружења ветерана, Црква и медији схвате да распиривање најнижих страсти не користи никоме, а понајмање двојици генерала који у Хагу чекају исход жалбеног процеса. Улични протести, оптуживање бившег предсједника за велеиздају, прозивање удружења које се баве заштитом људских права могу само да нанесу штету угледу Хрватске у међународној заједници, наводи Индекс.хр.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *