ЕУ не да бијели шенген Русији

Европска унија не жели да уводи безвизни режим са Русијом, изјавио је данас белгијски амбасадор у Москви Ги Труверуа, наводећи као разлог проблеме на Северном Кавказу. У интервјуу радију Руска служба вијести, белгијски амбасадор је рекао да, чак и ако би Русија једнострано укинула визе за улазак грађана ЕУ, Унија не би узвратила и укинула […]

четвртак, март 31, 2011 / 15:20

Европска унија не жели да уводи безвизни режим са Русијом, изјавио је данас белгијски амбасадор у Москви Ги Труверуа, наводећи као разлог проблеме на Северном Кавказу.

У интервјуу радију Руска служба вијести, белгијски амбасадор је рекао да, чак и ако би Русија једнострано укинула визе за улазак грађана ЕУ, Унија не би узвратила и укинула визе руским држављанима.

Према његовим ријечима, Европа се плаши великог прилива избјеглица из проблематичних региона Русије, а ЕУ и тако има много проблема са мигрантим.

Брисел би, рекао је Труверуа, могао да иде само на олакшање визног режима.

Начелница Одјељења за истраживање евроспке интеграције Европског института при Руској академији наука Олга Потемкина рекла је за РСН да питање виза постаје предмет трговине.

Питање Сјеверног Кавказа појавило се тек сад. То је још један изговор. Раније су говорили о невероватној навали миграната из Средње Азије. Мотивација одсуства жеље да се укину визе за кратка путовања све вријеме се мијења. То питање претвара се већ у предмет трговине, рекла је она.

Потемкина је увјерена да је повезивање нелегалне миграције и укидања виза вјештачко, јер се гранична контрола задржава, а при укидању виза чак и појачава.

Зато нема никакве могућности да грађани Централне Азије уђу у ЕУ без виза, јер немају руски пасош, рекла је руски експерт.

Директор за истраживања у Савету за спољну и одбрамбену политику Тимофеј Бордачов рекао руском радију да је Њемачка главни противник укидања виза између ЕУ и Русије.

Према његовом мишљењу, амбасадор и све европске дипломате изражавају гледиште Њемачке, јер та земља осјећа највише проблема са мигрантима.

Што је Њемачкој на уму, амбасадору Белгије је на друму, рекао је Бордачов.

Руски експерт је подсјетио да је у Француску 2004. године нагрнуло много избјеглица са Северног Кавказа и да се наравно, они плаше.

Бордачов је, такође, изразио увјерење да Русија неће једнострано укидати визе са ЕУ.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *