ЕУ бирократија блокира љековито биље, чајеве и мед

Љековито биље, витамини, минерали, додаци прехрани, традиционални природни лијекови и чајеви од краја априла не могу се више користити у ЕУ уколико немају сертификат који кошта око 100.000 евра! Почетком априла, у земљама чланицама Европске уније не смије се продавати љековито биље и природни лијекови на бази трава што укључује и чајеве. Наиме, на снагу […]

уторак, мај 7, 2013 / 12:20

Љековито биље, витамини, минерали, додаци прехрани, традиционални природни лијекови и чајеви од краја априла не могу се више користити у ЕУ уколико немају сертификат који кошта око 100.000 евра!

Почетком априла, у земљама чланицама Европске уније не смије се продавати љековито биље и природни лијекови на бази трава што укључује и чајеве. Наиме, на снагу је ступио нови закон који прописује да се природни лијекови од биља прије продаје морају истраживати неколико година, а цертификат без којег не може ући на тржиште Европске уније кошта 100.000 еура!

Оно што је посебно важно јесте да ће се ове забране морати држати и многе земље које нису чланице Европске уније, а односи се на државе потписнице Кодекса алиментаријуса. То значи да ће те државе на својој територији забранити рад траварима и продају њихових препарата укључујући и чајеве!

Из многих држава већ су се побунили, а из Хрватске и Србије стижу најаве да ће организовати и протесте, пише "Сан".

"Нова директива Европске уније практично одузима право на алтернативно лечење. Она буквално представља пропаст за произвођаче меда, траваре и све остале који неће моћи да плате 100.000 еура за истраживања да би добили цертификат", поручили су травари.

Наиме, да би се дошло до овог сертификата, Законом о храни, односно Директивом 2004/24/ЕЦ прописано је да се биље мора испитивати неколико година, а истраживање за сваки производ износи око 100.000 евра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *