Ештонова тражи од Гадафија да што прије оде

ЛОНДОН – Либијски лидер Моамер ел Гадафи требало би одмах да се одрекне власти и омогући Либији да брзо ступи на пут мирољубиве транзиције ка демократији, саопштила је данас висока представница Европске уније за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон. Она је, у саопштењу објављеном по завршетку међународне конференције о Либији у Лондону, навела да […]

среда, март 30, 2011 / 07:36

ЛОНДОН – Либијски лидер Моамер ел Гадафи требало би одмах да се одрекне власти и омогући Либији да брзо ступи на пут мирољубиве транзиције ка демократији, саопштила је данас висока представница Европске уније за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон.

Она је, у саопштењу објављеном по завршетку међународне конференције о Либији у Лондону, навела да је међународна заједница сагласна у ставу да је Гадафијев режим изгубио легитимитет.

„Веома сам охрабрена напретком који смо постигли у Лондону. Састанак је потврдио да је међународна заједница јединствена у одлучности да брзо спроведе резолуције 1.970 и 1.973 Савјета безбједности Уједињених нација и да су пуковник Гадафи и његов режим у потпуности изгубили легитимитет”, казала је Ештонова.

Она је истакла да је на састанку договорено формирање међународне контакт групе у чијем ће раду, између осталих, учествовати Европска унија, Уједињене нације, Афричка унија и Арапска лига.

„Заједно с кључним партнерима наставићу да радим на рјешењу кризе, које одговара легитимним захтјевима либијског народа, да подстичем дијалог и помажем новој Либији да изгради успијешну и демократску будућност”, поручила је Ештонова.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *