Ештон позива племена у Либији да воде демократском развоју

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон позвала је данас Либију да обезбиједи да равноправност полова буде заштићена у закону и на дјелу у вријеме када је та сјеверноафричка земља у транзицији ка демократији.  Она је нагласила да ће ЕУ наставити да пружа подршку том циљу. "Дискриминација не треба да има мјеста […]

субота, новембар 12, 2011 / 21:50

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон позвала је данас Либију да обезбиједи да равноправност полова буде заштићена у закону и на дјелу у вријеме када је та сјеверноафричка земља у транзицији ка демократији.

 Она је нагласила да ће ЕУ наставити да пружа подршку том циљу.

"Дискриминација не треба да има мјеста у новој земљи", рекла је Ештонова у обраћању публици, коју су у либијској пријестоници углавном чиниле жене, додајући да оне треба да се побрину да у новом уставу буду обухваћена и права жена.

Ештонова је говор одржала током посјете Триполију, гдје је инаугурисала мисију ЕУ, која треба да помогне у хуманитарним напорима за Либију.

Она је обишла Трг мученика у централном дијелу Триполија, гдје је узела наруквицу, мајицу и привјесак посвећене ослобођењу Либије од свргнутог лидера Моамера Гадафија.

Ештонова се касније током дана треба састати са шефом Националног прелазног савјета (НТЦ) Мустафом Абдел Џалилом и будућим премијером Абдурахимом ел Кеибом.

Шеф европске дипломатије је дипломатама и либијским представницима у новој мисији ЕУ рекла да је то "њихова земља и да је Брисел ту да помогне и пружи подршку".

ЕУ је током раних дана побуне у Либији покушавала да пронађе заједнички став. Француска, Велика Британија и потом НАТО спроводили су војну операцију за заштиту цивила а која се сматра кључном за успјех кампање либијских побуњеника.

Међутим, ЕУ од тада активно учествује у обнови Либије. Брисел даје највећи допринос у хуманитарној помоћи и, према изјавама европских дипломата, до сада је донирано155 милиона евра.0 КОМЕНТАРА

  1. „Кетрин Ештон позвала је данас Либију да обезбиједи равноправност полова…“

    „Дискриминација не треба да има мјеста у новој земљи“, рекла је Ештонова…

    Да није трагично било би смијешно. Они су показали по ком принципу функционишу… Невјероватна изјава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *