Eштон и Филе: Чекамо завршне кораке Србије

Србија је остварила напредак у реформама и може да „учини завршне кораке“ како би у фебруару добила статус кандидата за чланство у ЕУ, оцјењују висока представница за спољну политику и безбједност ЕУ Кетрин Ештон и европски комесар за проширење Штефан Филе. “Очекујемо да у блиској будућности видимо напредак Србије на путу ка ЕУ и увјерени […]

понедељак, децембар 12, 2011 / 12:27

Србија је остварила напредак у реформама и може да „учини завршне кораке“ како би у фебруару добила статус кандидата за чланство у ЕУ, оцјењују висока представница за спољну политику и безбједност ЕУ Кетрин Ештон и европски комесар за проширење Штефан Филе.

“Очекујемо да у блиској будућности видимо напредак Србије на путу ка ЕУ и увјерени смо да Србија може да учини завршне кораке и осигура да у фебруару буде донијета одлука о додјељивању статуса кандидата за чланство у Унији", навели су Ештонова и Филе у саопштењу.

Они су нагласили да су веома охрабрени оствареним напретком у дијалогу Београда и Приштине, који се проводи уз посредовање ЕУ, и да најновији споразум од прије седмицу дана и недавни позитивни сигнали у провођењу раније постигнутих споразума указују на то да се Србија одлучно креће у "правом смјеру".

Ештонова и Филе су честитали предсједнику Србије Борису Тадићу, Влади и српском народу на напретку који је Србија постигла протеклих година и мјесеци.

"Одлука Европског савјета (да се у фебруару поново разговара о кандидатури Србије) је признавање овог напретка. Она је такође јасан знак да ЕУ жели да пружи Србији добродошлицу у своје редове и очекује даље интензивирање сарадње са Србијом", навели су европски званичници.

Ештонова и Филе су нагласили и да су задовољни пуном сарадњом Србије с Хашким трибуналом, као и због значајног напретка ка испуњавању критеријума за приступање ЕУ и свих захтјева из процеса стабилизације и придруживања.

Позитивно су оцијењене и реформе проведене на пољу владавине права и правосудног система.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *