Ештон: ЕУ ће олакшати дијалог када је ријеч о правосуђу

Висока представница за спољну политику и безбједност ЕУ Кетрин Ештон изјавила је данас у Сарајеву, да ће ЕУ олакшати структурални дијалог када је ријеч о проблемима правосуђа на нивоу БиХ. Наводећи да је предсједник Републике Српске Милорад Додик "изразио спремност да повуче одлуку о референдуму", Ештонова је након састанка са чланом Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем […]

петак, мај 13, 2011 / 17:29

Висока представница за спољну политику и безбједност ЕУ Кетрин Ештон изјавила је данас у Сарајеву, да ће ЕУ олакшати структурални дијалог када је ријеч о проблемима правосуђа на нивоу БиХ.

Наводећи да је предсједник Републике Српске Милорад Додик "изразио спремност да повуче одлуку о референдуму", Ештонова је након састанка са чланом Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем и савјетницима друга два члана Предсједништва у Сарајеву, истакла да одлуке о тим питањима треба донијети у политичкој арени.

Ештонова је истакла да о овим питањима треба расправљати у свјетлу стандарда ЕУ, уз стручну помоћ Уније, те да крајња одлука о начину рада Суда и Тужилаштва БиХ треба да буде донесене одговарајућим каналима.

Она је поручила да ЕУ остаје посвећена будућности БиХ у Унији, нагласивши да је БиХ потребна импулсивна власт, те да приоритет политичара морају бити интереси грађана.

Ештонова је на конференцији за новинаре истакла и да са забринутошћу посматра ситуацију у БиХ, оцијенивши да тренутни приоритет политичара треба да буду питања образовања и економије.

"Нема пречица и пуно је посла пред нама", поручила је Ештонова, истичући да се као и добијање безвизног режима, и друга питања могу успјешно ријешити.

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић каже да је задовољан данашњим, како је рекао, споразумом о отказивању референдума, наводећи да је ријешен акутни проблем, али не и "хронични" који представља, према његовој оцјени, "акумулацију антидејтонских и антидржавних поступака Републике Српске".

Ештонова је у Бањалуци разговарала са предсједником РС Милорадом Додиком који је изјавио да референдум за сада није неопходан и да Српска и њене институције могу бити сигурне да је ЕУ на највишем нивоу спремна да се ангажује и да отвори структурални дијалог о питањима рада и функционисања правосуђа у БиХ.

Додик је рекао да ће на основу ове понуде ЕУ, затражити од Народне скупштине РС да предложи одлуку која ће адекватно осликати новонасталу ситуацију, закључујући да је увјерен да би за то могао добити подршку Парламента РС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *