Ердоган и Борисов отворили православну цркву у Истанбулу

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган и бугарски премијер Бојко Борисов свечано су данас отворили бугарску православну цркву Светог Стефана у Истанбулу након њене седмогодишње рестаурације.

недеља, јануар 7, 2018 / 17:20

Турски предсједник је том приликом рекао да црква Свети Стефан остаје „јединствени примјер” цркве изграђене на гвозденој конструкцији, преноси АП.

Он је рекао да црква доприноси „љепоти и богатству Истанбула” и да је она најновији примјер напора које Турска улаже у обнављање синагога, капела и цркви.

Борисов је рекао да ће његова држава радити на „нормализацији и побољашању” односа између Турске и Европске уније у вријеме када његова земља предсједава Савјетом Европске уније.

Свечаном отварању су осим турског предсједника и бугарског премијера присуствовали и премијер Турске Бинали Јилдирим, бугарски патријарх Неофит, бугарски муфтија Мустафа Хаџи, делегација Бугарске, велики број званичника из обе државе, дипломата и посланика као и Бугара из Бугарске и локалне заједнице Бугара.

Обратили су се Јилдирим, Борисов и Ердоган а након тога су двојица премијера имали састанак.

Бугарскла агенција БТА наводи да се очекује кратак састанак Борисова и Ердогана, а потом давање изјава за медије.

Црква Светог Стефана у облику крста смјештена је на обали Златног рога, на Балату, а карактеристична је по томе што је у потпуности од кованог гвожђа.

Црква коју још називају Гвоздена црква, првобитно је била изграђена од дрвета.

Поново је саграђена 1898. године, овај пут од гвожђа.

Рестаурација, коју је радио Град Истанбул, трајала је седам година, а обновљено је све, од пода до крова.

Од 3,5 милиона евра (16 милиона турских лира), колико је уложено да се црква спаси од пропадања, више од 2,8 милиона евра (13 милиона лира) издвојио је Град Истанбул.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *