Енглези дижу споменик Гагарину

ЛОНДОН – У Лондону ће у част 50-годишњице првог лета човјека у свемир бити подигнута статуа Јурија Гагарина која ће наредних 12 мјесеци стајати на једном од најатрактивнијих мјеста у британској пријестоници, саопштио је Британски савјет. Скулптура од алуминијума и цинка са ликом легендарног руског космонаута биће постављена сутра преко пута статуе славног британског истраживача […]

среда, април 6, 2011 / 12:24

ЛОНДОН – У Лондону ће у част 50-годишњице првог лета човјека у свемир бити подигнута статуа Јурија Гагарина која ће наредних 12 мјесеци стајати на једном од најатрактивнијих мјеста у британској пријестоници, саопштио је Британски савјет.

Скулптура од алуминијума и цинка са ликом легендарног руског космонаута биће постављена сутра преко пута статуе славног британског истраживача и морепловца Џејмс Кука на централној лондонској улици Мол која спаја Бакингемску палату и Трафалгар сквер, преноси агенција Ројтерс.

У саопштењу Британског савјета истиче се да се подизањем статуе одаје признање Гагариновом подвигу, његовој „храбрости и авантуристичком духу”.

Ријеч је о реплици статуе која ће бити постављена у московском предграђу Љуберци, у којем је Гагарин својевремено радио, а коју је Лондону поклонила руска свемирска агенција Роскосмос.

Статуа ће стајати на Молу годину дана, а након тога ће бити премјештена на другу локацију. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *