„Ендевур“ у заслужену пензију

Амерички свемирски брод „Ендевур“ напустио је јутрос орбиту и кренуо ка Флориди гдје би требало да слети на писту космичког центра „Кенеди“. "Ендевур", који је Међународној свемирској станици (МСС) допремио алфа магнетски спектрометар, вриједан двије милијарде долара и низ резервних дијелова за станицу, завршава 25. и посљедњу мисију. Мисија је трајала 16 дана, а "Ендевур" […]

среда, јун 1, 2011 / 13:10

Амерички свемирски брод „Ендевур“ напустио је јутрос орбиту и кренуо ка Флориди гдје би требало да слети на писту космичког центра „Кенеди“.

"Ендевур", који је Међународној свемирској станици (МСС) допремио алфа магнетски спектрометар, вриједан двије милијарде долара и низ резервних дијелова за станицу, завршава 25. и посљедњу мисију.

Мисија је трајала 16 дана, а "Ендевур" је био активан од 1991. године и иза себе има пређених 200 милиона километара и 4.760 кругова око Земље.

НАСА припрема сличну мисију са ракетом "Атлантик", која би требало да полети 8. јула и да на МСС допреми опрему и храну. Овом мисијом биће затворен 30 година стар програм.

Америчка космичка агенција ће три ракете /"Ендевур", "Атлантис" и "Дискавери"/ послати у музеј и тако уштедјети четири милијарде долара годишње, али ће тај новац искористити за развој нових летјелица.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *