Eлектропривреда отказала комерцијалне уговоре

Електропривреда Републике Српске отказала је комерцијалне уговоре и цијелу производњу, због суше, преусмјерила за снабдијевање домаћих потрошача, али је упркос томе принуђена да свакодневно струју купује у региону по веома високим цијенама, изјавила је генерални директор ЕРС Бранислава Милекић. Милекићева је истакла могућност рестрикције електричне енергије само уколико се не буду могле набавити потребне количине […]

четвртак, децембар 1, 2011 / 09:16

Електропривреда Републике Српске отказала је комерцијалне уговоре и цијелу производњу, због суше, преусмјерила за снабдијевање домаћих потрошача, али је упркос томе принуђена да свакодневно струју купује у региону по веома високим цијенама, изјавила је генерални директор ЕРС Бранислава Милекић.

Милекићева је истакла могућност рестрикције електричне енергије само уколико се не буду могле набавити потребне количине енергије, али је изразила наду да их неће бити, чак и ако тренутна ходролошка ситуација потраје и наредних неколико дана.

Она је навела да је производња хидроелектрана минимална и да је посљедњих пет дана пала на пет одсто укупне производње, тако да термоелектране максимално користе расположиве капацитете.

“Електропривреда Републике Српске тренутно производи око 12 500 мегавата електричне енергије дневно, што је за 35 одсто мање од просјека за новембар прошле године, због чега је принуђена да купује струју… Недостатак електричне енергије је резултат дугог сушног период и неће се одразити на повећање цијена струје”, појаснила је Милекићева за “Фокус”.

Она је нагласила да је драстично смањен доток воде у Билећко језеро разлог заустављања хидроелектрана на Требишњици, наводећи да је то нешто што се дешава једном у 100 година.

Милекићева је истакла да Република Српска има знатан неискориштени хидропотенцијал, указавши на урађене студије које показују да су пројекти на Дрини веома добри и економски исплативи.

“С тога и активности, које пороводи Влада РС и Електропривреда РС иду у правцу припреме и што скорије реализације пројеката везаних за хидропотенцијале”, каже она.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *