Ексклузивно: Шта је предсједник Додик писао Деда Мразу

Из представништва Лапоније у Бриселу процурило је писмо које је предсједник Српске писао високом представнику Деда Мразу

субота, децембар 31, 2011 / 07:30

Како је Викиликс престао са радом, радник лапонског представништва писмо је прослиједио нама, како би се свеколико читатељство упознало са садржајем ове узбудљиве преписке.

Доставио: Радован Паповић

 

Дједа мразе,

Ево кажу да нам долазиш у Бања Луку у посјети 31-ог децембра. Одмах да ти кажем да ти то није лијепо. Немам ја ништа против посјета страних званичника и државника, али протокол мора да се поштује. Ако си већ планирао да посјетиш крајишку љепотицу и да видиш како сија у новогодишњој ноћи, требао си фино да се најавиш преко нашег представништва у Лапонији. Знам, рећи ћеш да си се најавио дипломатским путем, знам, али нема ти вајде од тог најављивања доле у Сарајеву. Они ти се ништа код нас не питају, и то ти је као да се ниси ни најавио. А осим тога, ниси морао да дођеш баш у новогодишњој ноћи кад славимо, могао си то да оставиш за који дан касније, кад дође оно, како то зову ови вјерници,еее – Божић.

Али ето, кад си већ одлучио да дођеш, дођи. Од твоје последње посјете је прошло много, читава година дана и сигурно ћеш се изненадити шта се овдје све промијенило. Пошто си слабог срца,одлучио сам да ти дам краћи подсјетник шта сам то радио у прошлој години, а ти према тога моћи ћеш да одмјериш неки одговарајући поклон за мене. Ако буде превелик за санке, не мари, имам ја авион Владе па ћемо га послати по поклон.

На самом почетку морам да те напоменем да се не изненадиш кад пређеш границу са Хрватском код Градишке. Замисли дједе, ове године смо направили пут, ауто-пут од Градишке до Бање Луке. Баш недавно ми је долазио Кум Борис да пресијечемо врпцу и пустимо тај пут у рад, да се и ти не малтретираш кад будеш долазио, биће гужве. То ти је највећа инвестиција икада у РС. Уф, грешка. Највећа инвестиција је зграда Владе, али то си ти већ видио, а ово ти је најдужа и највреднија инвестиција. Није најдужи ауто-пут већ трајање његове изградње, их, правили смо га, брат-брату, једно шест-седам година. Није додуше највреднији пут него смо највише пара уложили у њега.

Шта да ти кажем, ваљало је направити све прилазне путеве, насипе, потпорне зидове, ограде и све остало. Потрошили смо на то скоро пола пара предвиђених за пут, мени и Слобу (онај брко Станковић што ти је правио викендицу на Јахорини) остало само пола. Ма ништа, ни да скрпим крај са крајем.

Самој немој и ти да се зајебеш као ови моји кретени, па да промашиш пут. Како? Па фино, то ти је пут од Бања Луке до Градишке али се завршава негдје око Нигдје. То ти је мало прије Саве, тако да промашиш и не искључиш се код Нигдје, оде ти у Саву и онда морам слати овог Чађа и ове његове плаве манекене да те ваде. Водиће он и даље, само треба да направимо један мост, једну петљу и још један ауто-пут али још се нисмо договорили око квота за подјелу плијена. Ма на крају крајева, шта ја то све теби објашњавам, Неђо (онај мали што мисли да је министар саобраћаја) направио је неки летак како да се користиш тим путем, узми то и прочитај, шта мене има да малтретираш.

Е, дједе, имам за тебе једну добру вијест. Ове године нећеш да се заглавиш у Чемерну као прошле кад си погрешно схватио да има аеродром у Требињу на који ћеш да слетиш и пут преко Чемерна којим ћеш да се провозаш. Не, неее, нема аеродрома ни сад а и шта ће ти, па зар нећеш доћи санкама? Али пута преко Чемерна има. Мислим, нема ни пута, али има тунел. Не, не можеш, не можеш да се провозаш њиме али и шта те брига, најважније је да ти је то најдужи тунел у БиХ. Да, да, коначно смо пробили нешто а није рок, пробили смо тунел.

Прошле године си се жалио да те нема скоро никако у медијима у Републици Српској, али шта да ти кажем, знаш и сам да је премало простора у медијима када се пропрате моје активности. Али, ове године сам успио да смислим начин како да медији пишу у теби. Тако сам током године дао 50 000 км за израду портала Пресс РС. Не, није то онај србијански, јесте да су слични, овај исти, али овај је мој, наш. На том порталу, ако успијеш да га разликујеш од оног србијанског, наћи ћеш много вијести о теби и твојој посјети нашој земљи. Добро де, ентитету!

Знам да ти у Лапонији слабо пратиш интернет, али бринуо сам ја и о томе. Зато сам „Независним новинама“ и „Гласу Српске“ дао 450 000 км, да наводно истражују неко јавно мјење, тако да се не брини, бићеш на насловници Независних. Ако Независне не долазе у Лапонију не брини, лично ћу послати Копању да ти донесе примјерке гдје се ти спомињеш. Ове године сам му дао паре да отвори дописништво у Вашингтону, да би могли да извјештавају кад ја одем у посјету Американцима, а следеће године би могли отворити и дописништво у Лапонији. Ово истраживање што смо платили супер прошло.. Замисли, народ се изјаснио да сам ја најбољи, најпаметнији, највреднији политичар којем се највише вјерује. Ма воли ме народ, скоро као тебе.

Знам колико си прошле године кукао што нема довољно новогодишњих јелки на улицама Бања Луке. Као што ти рекох, све је то крив Млађо (онај проћелави главоња са наочарима) и она његова партија директорског прогреса, јер су посјекли свако стабло у овој земљи.

Само да знаш дједе да ти ниси једини који иде и путује по свијету. И ја сам путовао. Рекох ти већ да смо ишли код оног Конрада у Италију, истина је да је он умро, али нема везе, нас су супер угостили. Био сам и у Русију код Путина и Медведева, и замисли Путин ми је признао да свако јутро кад устане прво помисли: „Боже, шта је са Србима у Републици Српској? Како је ли је мој сабрат Милорад?“.

Био сам и у Америци и видо много познатих фаца. Тај Грибовски код ког сам ноћио је баш сила тип, каже да му је Обама дао кључ од његове Бијеле куће да може навратити увијек, само Барак није био ту, па није имало смисла да идем.

Формирали смо власт. Е јесам се зезао са Злајом. Тражи он нешто, ја му не дам само да види да то могу. На крају му дам, шта се примаш Злаја, није добро за боре. Ко да би ишли на ове дернеке да смо одмах пристали. Водили су нас и у Италију, али су ме одвели на фору, као идемо код неког Конрада, а он човјек умро.

Ма нисам ја против формирања власти. Напротив, ја хоћу да се она формира, да Шпирке престане да ми досађује сваки дан. Скоро да заборавим да ти испричам како смо ја и Боске смо смислили супер фору, били чак на РТРС-у и то предложили. Навалили ови федералци да ако већ ми из РС имамо четири министра, један мора бити Бошњак, и ми сконтамо да је најбоље да га предложи СДС. Хахаха, конташ фазон!

Била је занимљива ова година. Кумара Боки ухапсио Младића, баш се напатио, народ се бунио, онда добио мркву од Европске Уније. Ја мало пљувао по Хагу, народ се одушевио. Опет сам испао фаца.

Замало да распишем референдум. И би га расписао, него Кети дошла да ме моли. Е мој дједе, ништа су твоји поклони у поређењу са посјетом Кетрин Ештон, од милине кад је видиш и чујеш, истина више чујеш него видиш, одустанеш од свих референдума. А осим тога, ове године ћу одржати један референдум. Питаћу грађане овако: „Да ли сте за то да се Милорад прогласи доживотним кнезом херцеговачког крша, романијске висоравни, семберске равнице и Лијевча поља?“ Не лажем, тако ми се син Игор не оженио.

Ето, да знаш, мали Игор ми се жени. Не, није истина да је она муслиманка из Бихаћа. Јесте она из Бихаћа, али то ти је стари српски град са вјековном традицијом. Јесте да она не иде у цркву него у џамију, али то је зато што су све цркве у Бихаћу порушили па цура не зна како да се искаже. Али, не брини дједе ништа, направићу ја њој Храм Светог Саве у сред Бихаћа! Шта ако навија за Босну? Навијам и ја за Босну,  али против Турске јер бирам мање зло, можда је мала на то мислила. Али, осим тога, навија и за Ђоковића. To ти jе онај мали што је проглашен за личност године у избору „Независних“. Не би ја ту петљао Рафија. Јесте, да је и он некад добио ту награду, али то је било у стара добра времена, док сам био европејац и те зајебанције, сад сам Србин.

Расписах се ја надуго и нашироко, већ сам се право занио. Ево већ имам седам пропуштених позива од Сњежане. Чак ми је послала и поруку: „Јеси то опет са оном Драгичевићком?“ Да не би опет попиздила и мене избацила са имања у Бакинцима, паметно би било да сада завршим ово писмо и кренем. Надам се да си задовољан мојим понашањем у прошлој години и надам се једном фином поклону. Адресирај на палату Српске, нисам више на трећем спрату зграде владе. Спремам и ја теби поклон, неће бити ко Копањи, али не бригај.

Велики за бољи дио Финске

Твој МилеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *