Eксхумација посмртних остатака Салвадора Аљендеа

САНТЈАГО ДЕ ЧИЛЕ- Посмртни остаци бившег чилеанског лидера Салвадора Аљендеа биће ексхумирани у склопу истраге о кршењима људских права у тој земљи, јавља Би-Би-Си. Истражитељи ће покушати да утврде да ли се Аљенде убио или су га убили војници током крвавог војног пуча 1973. године када је на власт дошао Аугусто Пиноче. Тијело Аљендеа пронађено […]

субота, април 16, 2011 / 14:33

САНТЈАГО ДЕ ЧИЛЕ- Посмртни остаци бившег чилеанског лидера Салвадора Аљендеа биће ексхумирани у склопу истраге о кршењима људских права у тој земљи, јавља Би-Би-Си.

Истражитељи ће покушати да утврде да ли се Аљенде убио или су га убили војници током крвавог војног пуча 1973. године када је на власт дошао Аугусто Пиноче.

Тијело Аљендеа пронађено је у предсједничкој палати у Сантјаго де Чилеу након напада копнених и авио снага.

Према одлуци суда, ексхумација ће бити извршена у другој половини маја.

Хиљаде људи је убијено и брутално мучено, а многи су нестали, у вријеме режима Аугуста Пиночеа, који је трајао до 1990. године, а случај Аљенде један је од 726 случајева кршења људских права о којима је отворена истрага.

Према званичном обдукционом налазу, Аљенде се убио пушком коју му је дао пријатељ кубански лидер Фидел Кастро.

Аљендеов љекар је прихватио тај закључак, као и породица, међутим његове присталице вјерују да су га убили војници.

Почетком седмице, ћерка бившег чилеанског предсједника Изабел Аљенде потврдила је да је породица тражила ексхумацију тијела.

"Ми смо тражили ексхумацију и обдукцију. Сматрамо да ће то бити најригорознији и најсигурнији доказ који ће разјаснити околности његове смрти што је, по нашем мишљењу, веома важно", рекла је Аљендеова, која је сенатор у чилеанском парламенту.

Аљенде, који је имао 65 година, нађен је мртав у предсједничкој палати Ла Монеда 11. септембра 1973. године, која је била на удару авио и копнених снага Чилеа.

Аналитичари кажу да ће истрага узбуркати емоције у Чилеу, гдје Аљенде још увијек изазива различите ставове.

За неке Чилеанце он је био неуморни марксиста који је желио да Чиле претвори у Кубу, а за друге он је био демократски социјалиста чија је смрт најбољи показатељ злочина које су починили Пиночеови војници.

Аљенде је дошао на власт 1970. године као први демократски изабран марксистички предсједник.

Он је тежио да Чиле крене путем социјализма са национализацијом индустрије и фарми.

Међутим, његова радикална политика подијелила је Чиле и разбјеснила САД, које су подржале војни пуч против њега.

Након пуча, на власт долази Пиноче који ће ту остати наредних 17 година. Током његове владавине од руку војника убијено је више од 3 000 политичких противника, док су хиљаде других затворене и мучене.

Пиноче је умро од срчаног удара 2006. године у 91. години, док се против њега водила истрага за корупцију, мучења и убиства.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *