Економско-социјални савјет: Нема консензуса за Закон о ПИО

Економско-социјални савјет Републике Српске на данашњој сједници није постигао консензус за подршку Приједлогу закона о пензијско-инвалидском осигурању РС, јер подршку нису дали послодавци и синдикат, изјавио је предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић који је предсједавао овом сједницом.  "Два социјална партнера – Унија удружења послодаваца и Савез синдиката РС, уважавајући комплексност и комплетност проблема […]

петак, децембар 9, 2011 / 14:27

Економско-социјални савјет Републике Српске на данашњој сједници није постигао консензус за подршку Приједлогу закона о пензијско-инвалидском осигурању РС, јер подршку нису дали послодавци и синдикат, изјавио је предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић који је предсједавао овом сједницом.

 "Два социјална партнера – Унија удружења послодаваца и Савез синдиката РС, уважавајући комплексност и комплетност проблема Фонда ПИО, остали су на становишту да понуђено законско рјешење не нуди адекватна рјешења за такве проблеме", рекао је Милић новинарима током сједнице Савјета.

Он је навео да се оставља неко додатно вријеме за додатне консултације и усаглашавање да би се урадио закон који би био "оно што треба да буде", додајући да предложени закон не представља спас за Фонд ПИО.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић истакла је да је у питању концепт самог закона, јер је оно што је добијено на разматрање концептуално нови закон са другачијим рјешењима која нису произишла из проведене јавне расправе.

Констатујући да је тренутно у РС само седам одсто пензионера остварило право на пензију по основу пуног радног стажа од 40 година, она је поставила питање "треба ли ових седам одсто који раде 40 година продужити да раде 45 година и да доживе 65 или више од тога година живота"?
Мишићева је додала да је Влади РС понуђено додатно усаглашавање, јер је ријеч о једном системском закону и да због тога сви морају бити спремни на компромис.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић истакао је да 45 година радног стажа није услов за стицање пензије и да се тај услов једнострано тумачи.

"Услов за одлазак у пензију јесте 40 година уплаћивања доприноса и 60 година живота. Ако је неко лице напунило 60 година живота, а нема 40 година радног стажа, онда је остављен простор да ради још коју годину док не стекне те потребне године стажа", појаснио је Ђокић.

Према његовим ријечима, у Српској је тренутно велики број пензионера који су млађи од 60 година.

Ђокић је рекао да још има времена да се о свему разговара. Он је дода да и да постоји и могућност да се амандманима дјелује на текст приједлога закона на сједници Народне скупшине врше одређене измјене, напомињући да ће прије Скупштине овај акт бити на сједници Владе РС.

Он је нагласио да треба имати у виду да се друштво мора суочити са проблемима у области пензијско-инвалидског осигурања и ситема ПИО у цјелини и да се Српска дуго није бавила овим питањем.

"Не смијемо допустити да повређујемо пензионере, да угрожавамо њихов живот у будућности и да они осјећају несигурно", нагласио је Ђокић.

Економско-социјални савјет требало је да се изјасни и о предложеном буџету и економској политици РС за наредну годину, али како је речено, ти акти су послодавцима и синдикату дати тек у току сједнице.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *