Eкмечић: У овакву Европу не треба журити

Академик Милорад Екмечић рекао је да су Срби увијек били у Европи, али да у ову Европу не треба журити.  Екмечић је истакао да је ЕУ успјела само у војном уједињењу старе Европе, која и у новом стању остаје у старим бригама гложења око граница и како да се стара корупција назове новим именом. Не […]

недеља, децембар 4, 2011 / 11:01

Академик Милорад Екмечић рекао је да су Срби увијек били у Европи, али да у ову Европу не треба журити.

 Екмечић је истакао да је ЕУ успјела само у војном уједињењу старе Европе, која и у новом стању остаје у старим бригама гложења око граница и како да се стара корупција назове новим именом. Не функционише Европа, него НАТО, каже Екмечић.

“Пут у Европу је пут на Месец – кад тамо дођеш, основно је када ћеш се вратити својој кући. За Европом лелечу у Србији једино наши врли политичари, верујући да ће им Европа поново подићи оно што су они код куће разорили“, рекао је Екмечић за "Вечерње новости".

Екмечић не дијели мишљење да су Срби данас заборавили своју нацију и да им је свето само сањати о уласку у ЕУ, наводећи да је глобализација дивљег капитализма свуда довела у питање нацију.

"Не сматрам да је то прогрес, јер је реч само о малим нацијама, а велике преузимају кормило света. У већини земаља ЕУ стање је горе него код нас. У историји је нација увек била извор народног суверенитета, то јест демократског друштва. Човек само кроз нацију као природну појаву (насталу кроз процесе дугог трајања, а не посебним крвним групама) има своје природно право на слободу“, истакао је Екмечић.

На констатацију новинара да елите све чешће говоре о нацији без самопоштовања, он је рекао да су фазе сумње у своју нацију код свих народа увијек постојале и пролазиле. Он је подсјетио на то како је оснивач модерне руске историографије Махаил Карамзин, прије више од два вијека, на питање шта се ради у његовој савременој Русији – одговорио: "Краде се!", те истакао да би и он (Екмечић), данас на исто то питање, али везано за Србију, као и Карамзин одговорио: "Краде се!"

Али, каже Екмечић, не треба се секирати због тренутног недостатка патриотизма у Србији. "Овај мондијализам је брзо кварљива роба. Ко у њега забразди преко колена ризикује да ће га будућност славити као Бору Станковића, који нам је оставио трајно књижевно дело“, истакао је Екмечић.

Говорећи о корупцији и њеној распрострањености у свијету, он је подсјетио на случај из Хрватске који је повезан са двије европске земље.

"Оптуживали су раније Хрватску да није испунила услове за пријем у Европу, јер је тамо један бивши председник владе примио мито од једне аустријске банке и једне мађарске нафтне компаније. Као да Аустрија и Мађарска нису подједнако учествовале у тој корупционашкој процедури. Кад сутра уђемо у Европу, овако како нам се намеће, ја ћу исто тако рећи да се у Србији још увек краде, јер тај занат Европа код куће није заборавила“, рекао је академик Милорад Екмечић.0 КОМЕНТАРА

 1. „глобализација дивљег капитализма свуда довела у питање нацију.“

  http://www.youtube.com/watch?v=WUE6WytD5hM

  Само будала може испоручити своје грађане ратним непријатељима, дати будзашто крупна и профитабилна предузећа странцима, одрећи се дијела своје територије, испуњавати све захтјеве без икаквг отпора,… да би се добио само статус преговарача, без икаквог јасног датума уласка у ЕУ, и то ЕУ која је одавно у распаду (а представља неоколонијалистичку пројекат окупације малих народа). Можда су Тадић, Ђелић и Динкић доведени од наших касапина да униште Србију, можда су издајници, али Срби који гласају за њих су БУДАЛЕ.

 2. БГ је продао Србе на КиМ и јуче признао независност Косова не само ради ЕУ и неког обећања, илузије… Наравно да су добили наредбу да прихвате споразум, али и ближе се избори, а милиони из предприступних фондова су неопходно потребни за „финансирање“ кампање!

 3. kvazimodo, 04.12.2011. 20:26:12

  Потписаће, али Ања има дечка, који више воли да му крај ушију зује црвене прада штиклице ( какве носи и папа http://2.bp.blogspot.com/_c_4tjjZCjoM/Sd2E6tHoOZI/AAAAAAAAEVI/pQfA6vZ2nhs/s400/papa-prada.jpg ) него неке мамузе или каубојке.
  Ударио си на тврђаву. B-)

  Видио сам да сте ми захвалили за линкове које сам поставио на другој теми. Драго ми је да Вам се свиђају.

  Велики поздрав!

 4. “У већини земаља ЕУ стање је горе него код нас.“

  Хоће ли жива глава дочекати да са сцене сиђе генерација академика која је непријатељски настојена према свом народу. Овакву глупост не би провалио кочијаш са Влашића. А видите шта академик говори.

 5. На слици нема штиклица. Ђаво носи Праду? 😀

  http://www.google.ba/imgres?q=%C4%91avo+nosi+pradu&hl=bs&sa=G&gbv=2&tbm=isch&tbnid=MIBXmk4L8fXZ5M:&imgrefurl=http://www.ri-exlibris.hr/knjiga/%3Fizdavac%3Dalgoritam-16%26sortiraj_prema%3Dnaslovu%26smjer%3Dpadajuce&docid=xRyA9M33R2jOdM&imgurl=http://www.ri-exlibris.hr/media/knjige/0/007650.jpg&w=251&h=371&ei=KvnbTtWhCMbjtQaVk4TQCw&zoom=1&biw=1024&bih=448

  Шалу на страну… јутрос чујем на РТС- у да је Србија у ових пар година новац из ових фондова и аранжмана са ММФ- ом и комплетном екипом зеленаша, чак 850 000 000 (милиона, морала сам са нулама да дочарам колико то страшно изгледа, да не говорим о томе колико је то иначе страшно) уложила у оснивање, ни мање ни више, него различитих, небитних, агенција. Прање пара, лијева рука десни џеп… Ево сада су продали Косово само да добију прилику да понове ове активности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *