EK брише придјев \’\’македонски\’\’, Македонци пишу манифест

У Македонији је почела акција прикупљања потписа подршке иницијативи „Македонски манифест“ /Манифестот на Македониумот/, као начина протеста због изостављања придјева „македонски“ у посљедњем извјештају Европске комисије о напретку државе ка ЕУ. У манифесту се наводи да су грађани Македоније шокирани брисањем придјева "македонски" из извјештаја и да су Македонци раме уз раме, ако не у […]

понедељак, новембар 14, 2011 / 13:37

У Македонији је почела акција прикупљања потписа подршке иницијативи „Македонски манифест“ /Манифестот на Македониумот/, као начина протеста због изостављања придјева „македонски“ у посљедњем извјештају Европске комисије о напретку државе ка ЕУ.

У манифесту се наводи да су грађани Македоније шокирани брисањем придјева "македонски" из извјештаја и да су Македонци раме уз раме, ако не у економији, онда у умјетности, науци и спорту са европским народима.

"Како показује свјетска историја, брисање је чин који никада не успијева, па чак и као картографски метод. Можете да избришете и цијелу територију на некој мапи, цијелу државу, али никада не можете да избишете цио народ", наводи се у манифесту.

У манифесту се апелује на европске званичнике да утичу на све оне политичке снаге који Македонији приступају са "гумицом за брисање" и да их подсјете да је ова земља 28 пута поменута у Библији.

Прикупљање потписа трајаће до 18. новембра када ће бити презентоватни наредни кораци у правцу упознавања европских институција са ставом грађана Македоније.

Акција је услиједила након реаговања групе македонских спортиста и умјетника на изостављање придјева "македонски" у извјештају.

Манифест ће бити достављен Делегацији Европске уније у Скопљу и европском комесару Штефану Филеу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *